S-a schimbat si ultima cifra din calendarul evreiesc: 5768 ani de la crearea lumii. Ros Hasana incepe cu o sarbatoare si se incheie, zece zile mai tarziu cu postul strict de Iom Kipur. Sunt cele 10 "zile inspaimantatoare", conform traditiei rabinice,
S-a schimbat si ultima cifra din calendarul evreiesc: 5768 ani de la crearea lumii. Ros Hasana incepe cu o sarbatoare si se incheie, zece zile mai tarziu cu postul strict de Iom Kipur. Sunt cele 10 "zile inspaimantatoare", conform traditiei rabinice, ca o turma de oi, intreaga omenire trece prin fata tronului lui Dumnezeu, care o judeca si iarta. Milenii dupa ce au fost codificate, legile biblice au conotatii de mare actualitate. "Zile infricosatoare" se anunta pentru urmatoarele 10 zile nu numai din punctul de vedere al "Judecatii Domnului". Va exista spun analistii militari si politici israelieni si o "Judecata a Omului".
24 de ore inainte de prima cantare a sofarului, o racheta Qassam a spulberat un imens cort plin cu soldati recruti dintr-o baza militara israeliana la granita cu Gaza. 67 de soldati au fost raniti, multi se zbat intre viata si moarte. In loc sa petreaca de Ros Hasana, evreii sufera si cer razbunare. De sase ani rachetele lansate de extremistii gazateeni fac viata amara locuitorilor din asezarile din sudul Israelului. Shderot-ul, tinta preferata a Qassam-urilor, a fost nevoit de cateva ori sa inchida toate scolile si a coborat in adaposturi. Printr-un miracol, sutele de Qassam-uri lansate in acesti sase ani n-au facut multe victime si nici pagube materiale serioase. Ca o sabie a lui Damocles atarna insa intrebarea: ce se va intampla cand o racheta va provoca un carnagiu?
Expeditiile de pedepsire intreprinse de aviatia militara si parasutistii evrei n-au reusit sa potoleasca zelul asasin al lansatorilor de rachete. Care s-a facut si mai aprig dupa ce politicienii si militarii Hamas s-au rupt de Autoritatea Palestiniana a lui Mahmoud Abbas si au ocupat Gaza. Locuitorii din sudul israelian pe buna dreptate se intreaba: ce tara din lume ar admite o asemenea situatie? Orase si sate evreiesti se afla de multa vreme la cheremul criminal al unor grupari islamice extremiste, santajul lor devenind insuportabil. Sa fii posesorul unor forte razboinice teribile si sa fii nevoit sa-ti lasi cetatenii sa se ascunda sub pamant si sa traiasca intr-o continua frica, iata dilema premierului Ehud Olmert. Generalii il preseaza de mult sa le fie dezlegate mainile. Era evident ca prima racheta care va face sa curga mult sange evreiesc va pune guvernul cu spatele la zid. Acum, Executivul politic nu va mai putea sa potoleasca furia generalilor. Singurul lucru pe care l-a mai putut face premierul israelian sa nu inceapa Rosh Hasana cu un razboi. Vin insa "zile inspaimantatoare".
Pana atunci, ingrijorat si stresat, Israel sarbatoreste Ros Hasana si evreii de pretutindeni ciocnesc si-si spun "Lehaim! Sana Tova!", sanatate si un an bun. Purtam speranta ca va fi totusi un an bun, care sa incheie o data pentru totdeauna sangerosul conflict israeliano-palestinian.
Nu-i chiar un vis irealizabil pacea dintre evrei si arabi. E speranta care o poarta si lumea romaneasca. Prilej de a ura Israelului, populatiei evreiesti din Romania si noului ambasador israelian la Bucuresti, domnului David Oren, si noului Sef Rabin Shlomo Sorin Rosen si presedintelui evreimii-romane dr. Aurel Vainer, un calduros "Sana Tova!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.