Razboiul antiterorist si coruptia au dus la demisia, dupa un an, a celui mai tinar premier nipon.Premierul nipon a demisionat dupace popularitatea sa a scazut cu50% intr-un an Shinzo Abe, 52 de ani, si-a anuntat ieri demisia atit din fruntea guvernului, cit si de la presedintia Partidului Liberal Democrat, dupa un an de guvernare in care popularitatea sa a scazut cu aproape 50%. „Am decis sa demisionez din functiile detinute. Poporul are nevoie de un lider pe care il sustine si in care are incredere. Am decis sa-mi asum responsabilitatea morala de a debloca situatia", a declarat Abe in cadrul unei conferinte de presa. Razboiul antiterorist i-a dat lovitura de gratie lui Shinzo Abe, desi oficiali din partidul sau au invocat starea sa precara de sanatate. Opozitia, care detine majoritatea in camera superioara a parlamentului, a refuzat prelungirea unei legi antiteroriste care permite Japoniei sa participe cu nave militare la operatiunile din Afganistan. Opozitia acuza ca Japonia a realimentat navele americane care participa la razboiul din Irak si nu la operatiunile umanitare din Afganistan, informeaza „New York Times". In urma cu o saptamina, premierul a anuntat ca va demisiona daca legea, care expira la 1 noiembrie, nu va fi prelungita. Ambasadorul SUA la Tokyo, Thomas Shieffer, a aratat ca refuzul de a prelungi aplicarea legii va avea un „impact negativ sigur".

Shinzo Abe a cerut organizarea rapida a alegerilor din cadrul PLD, astfel incit noul presedinte sa poata ocupa cit mai repede si functia de premier. Marele favorit este actualul ministru de Externe, Taro Aso. Alegerile sint programate pentru 19 septembrie. Analistii considera ca succesorul lui Abe se va confrunta cu dorinta opozitiei de a grabi alegerile legislative, programate abia in 2009.

Guvernul Chinei, rivala istorica a Japoniei, a refuzat sa comenteze demisia lui Abe, insa a apreciat „rolul pozitiv si constructiv" al acestuia in imbunatatirea relatiilor bilaterale. Abe, primul premier nipon care nu a cunoscut ororile celui de-Al Doilea Razboi Mondial, a stirnit totusi temerile Chinei cind a reinfiintat Ministerul Apararii si si-a aratat dorinta de a aduce schimbari constitutiei pacifiste adoptate in timpul ocupatiei americane.