Chiarini a precizat ca acesta ar trebui sa fie ultimul program Phare si a apreciat ca din 1999, atunci cand Comisia Europeana a aprobat primele proiecte anticoruptie, lupta anticoruptie din Romania a luat amploare mai mult decat s-a crezut initial. "Acest proiect cred ca se potriveste de minune pentru faptul ca Romania inca mai are nevoie de asistenta in acest domeniu. Inca exista tari in UE unde acest domeniu nu este suficient de bine structurat, iar proiectul compenseaza acest handicap", a aratat reprezentantul CE la Bucuresti.
Proiectul "Dezvoltarea Directiei Generale Anticoruptie din Ministerul Administratiei si Internelor" se va derula timp de 14 luni si are ca obiective principale continuarea intaririi luptei impotriva coruptiei si a sistemului conex de prevenire in cadrul MIRA prin intarirea DGA, precum si asigurarea unor mecanisme transparente in cadrul ministerului, a explicat directorul adjunct al DGA, Ionel Georgescu. Potrivit Mediafax, proiectul in valoarea totala de 1,1 milioane de euro, dintre care un milion de euro reprezinta fonduri Phare, este format din patru componente, respectiv dezvoltarea capacitatii operationale a DGA, instruirea personalului, asigurarea de asistenta pentru Comitetul Strategic Anticoruptie in elaborarea unui plan de actiune, precum si ameliorarea transparentei si cunoasterii de catre public a DGA. (D.E.I.)
Mult de lucru in Romania si Bulgaria
Donato Chiarini a precizat ca s-a stiut de la bun inceput ca in Romania si Bulgaria va fi mult de lucrat in domeniul luptei anticoruptie, acesta fiind si motivul pentru care CE a cerut crearea unor repere si rapoarte permanente.
Chiarini a admis ca acest fenomen se desfasoara la nivel inalt, dar a precizat ca si cetatenii ar trebui sa inteleaga ca micile favoruri nu fac decat sa perpetueze coruptia. "Felul in care se desfasoara acest flagel afecteaza viata cotidiana", a mai spus ambasadorul Donato Chiarini. In ceea ce priveste programul lansat ieri, seful reprezentantei CE considera ca nu va fi unul usor, mai ales ca Romania se angajeaza sa ofere un exemplu pentru tarile aflate in asteptare pentru aderare. (D.E.I.)