Kremlinul il propune pentru functia de premier pe Viktor Zubkov, seful serviciului de monitorizare financiara.Viktor Zubkov ar putea fi viitorulprim-ministru al Rusiei Schimbari majore pe scena politica din Rusia. Intregul guvern condus de premierul Mihail Fradkov si-a prezentat ieri demisia. Politicienii spun ca au luat aceasta decizie „gindindu-se la evenimentele politice majore care se apropie". Ei vor sa-i ofere presedintelui Vladimir Putin mai multa libertate de decizie, in perspectiva alegerilor parlamentare din aceasta toamna si a scrutinului prezidential de anul viitor. Liderul de la Kremlin a acceptat demisia executivului. Mihail Fradkov va continua sa conduca guvernul rus, ca interimar, pina la numirea unui succesor. Kremlinul l-a propus ieri, pentru postul de premier, pe Viktor Zubkov – sef al serviciului federal de monitorizare financiara, unul dintre principalele instrumente de combatere a crimelor economice si a spalarii de bani. Candidatura sa va fi discutata in Duma de Stat, pe 14 septembrie.

Nominalizarea lui Zubkov a fost o adevarata surpriza pentru analisti si pentru ziarele din Moscova. Toata lumea se astepta ca atentia presedintiei sa se indrepte catre prim-vicepremierul Serghei Ivanov. (El este unul dintre apropiatii lui Vladimir Putin si se numara printre favoritii la alegerile prezidentiale din 2008).

Si Viktor Zubkov are insa propria sa istorie alaturi de Vladimir Putin. La inceputul anilor 90, el a ocupat mai multe functii-cheie in Comitetul pentru Relatii Economice Externe din cadrul primariei Sankt Petersburg. In acea perioada a lucrat sub conducerea actualului lider de la Kremlin, care era atunci primar. In 1999 a candidat pentru postul de guvernator al regiunii Leningrad Oblast, insa a pierdut alegerile. In acelasi an, a fost numit director regional in cadrul Serviciului federal de impozite. Si-a parasit functia in noiembrie 2005, cind a fost promovat in fotoliul de ministru adjunct al Finantelor. Tot atunci a primit si sefia Comitetului Federal de monitorizare financiara - functie pe care o mai detine inca. Viktor Zubkov este absolvent al Departamentului economic din cadrul Institutului de Agricultura din Sankt Petersburg si a avut, inainte de 1991, diferite responsabilitati in Partidul Comunist Sovietic. De asemenea, el a activat, timp de 18 ani, ca director de ferma. Analistii spun ca nominalizarea in functia de prim-ministru l-ar putea propulsa pina la Kremlin.

Unul dintre principalii sai rivali, Serghei Ivanov, este considerat un om „de aceeasi formatie cu Putin". Ca si seful statului, el a fost agent activ al serviciilor secrete sovietice (KGB).

Dupa destramarea URSS, in 1991, Ivanov a continuat sa lucreze o vreme pentru agentia care a inlocuit KGB - FSB. In perioada 2001-2007 el a fost ministru al Apararii la Moscova. A renuntat la aceasta functie la inceputul anului, cind i s-a oferit postul de prim-vicepremier, insarcinat cu supervizarea reformelor economice si industriale. Serghei Ivanov are 54 de ani si este vorbitor fluent de limba engleza.

El era cotat drept favorit pentru sefia guvernului. Kremlinul a oferit insa, o nominalizare-surpriza, care lasa in continuare deschisa cursa pentru succesiunea lui Vladimir Putin.