Cartea Rosie a speciilor aflate pe cale de disparitie, intocmita de Uniunea Internationala de Conservare a Naturii, cuprinde in prezent nu mai putin de 41.415 specii, informeaza lenta.ru. Dintre speciile amenintate cu disparitia, doar papagalul

Cartea Rosie a speciilor aflate pe cale de disparitie, intocmita de Uniunea Internationala de Conservare a Naturii, cuprinde in prezent nu mai putin de 41.415 specii, informeaza lenta.ru. Dintre speciile amenintate cu disparitia, doar papagalul de Maurtius ( Psittacula eques) pare sa intre pe o curba ascendenta.  41415. Acesta este numarul speciilor aflate in pericol de disparitie in prezent. Cel putin asa ne informeaza cel mai recent studiu publicat in Cartea Rosie, in 2007. O treime din aceste specii sunt amfibiile,o patrime sunt mamiferele, in timp ce o optime revine pasarilor. 70 % din speciile de plante de pe planeta se afla si ele in pericol. Annual, Lista Rosie a Uniunii Internationale de Conservare a Naturii se innoieste si devine tot mai alarmanta. U.I.C.N. recunoaste ca eforturile pentru conservarea si protejarea mediului inconjurator devin tot mai mari, dar nu sunt suficiente. 16.306 specii sunt pe cale de disparitie (cu 188 mai multe decat in 2006), 785 specii sunt considerate disparute, in timp ce 65 specii mai existadoar in rezervatii. Statutul de conservare a habitatului a gorilelor din vest (Gorilla Gorilla) a fost schimbat din "este in pericol" (Endangered) in "se afla in situatie critica"(Critically endangered). Defrisarea padurilor a dus ca subspecia gorilelor din campia de vest (Gorilla Gorilla Gorilla) sa fie mai vulnerabile pentru vanatori. Mai mult de atat, subspecia a avut de suferit si din cauza virusului EBOLA, numarul lor micsorandu-se cu 95%. S-a inrautatit sau a ramas neschimbat si statutul urangutanilor, delfinilor Baiji, precum si al multor reptile din America de Nord, dar si diverse plante. Pentru prima data in Cartea Rosie au fost trecute si specii de coral. Doar statutul unei singure specii s-a imbunatatit, a papagalului din Mauritius ( Psittacula eques) care a fost trecut din categoria "se afla in situatie ritica" in "se afla in pericol".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.