Fostul consilier prezidential pe probleme de siguranta nationala a Romaniei a comentat savant un eveniment care nu s-a petrecut.

Un articol aparut marti in ziarul „Liberation" a pus pe jar toata presa romaneasca, dar si Serviciul Roman de Informatii. Textul buclucas cita un raport al FBI, mai precis o investigatie a Biroului asupra activitatii grupului terorist care a distrus World Trade Center in 11 septembrie 2001. Din agenda telefonica a lui Mohammed Atta, liderul grupului, ar fi rezultat ca acesta apelase un numar din Romania. Pentru orice ziarist de pe planeta, un astfel de capat de informatie este o mana cereasca. Mai ales daca, dis-de-dimineata, o confirma fostul consilier pe probleme de siguranta nationala Ioan Talpes. Cu aerul misterios al unui 007 de Dimbovita, Talpes ne-a declarat ca informatia despre telefonul dat de Atta in Romania a fost discutata la nivelul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii si ca SRI nu poate face dezvaluiri, intrucit ancheta in acest caz nu ar fi incheiata. Nici un alt membru al CSAT nu-si amintea insa episodul.

La rindul lui, SRI parea marti naucit. Tot ce-a reusit sa ingaime purtatorul de cuvint al institutiei ultrasecrete a fost ca nu s-a putut stabili o „conexiune operativa" in acest caz. In traducere libera, erau picati din Luna. Conducerea SRI intrase, pe buna dreptate, in panica. Picau de idioti daca se dovedea ca nu au avut o astfel de informatie. Mai ales ca serviciile secrete romane conlucrau si atunci cu cele americane.

Dupa-amiaza, situatia se schimba radical. RFI publica in clar numarul cu pricina. Care era din Hamburg, nu din Colentina. „Liberation" revine si face, la rindul sau, corectia necesara. Isi „revine" si Talpes, care ne informeaza ca a facut o confuzie cu o alta investigatie importanta a SRI. Nu poate spune care. E informatie clasificata. Am „declasificat-o" noi pentru el. Talpes s-a bagat pur si simplu in seama. Seful statului a avut ani in sir un consilier pe probleme de siguranta nationala agramat in problemele serviciilor inteligente. Un exemplu din pacate tipic de incompetent, care urca scara sociala doar gudurindu-se. S-a gudurat pe linga fostul presedinte Iliescu pina cind a ajuns sa „supervizeze" activitatea serviciilor romane de informatii, iar ulterior senator. S-a gudurat pe linga noul „stapin", presedintele Traian Basescu, care s-a prins insa dupa un timp cu cine are de-a face si l-a aruncat la gunoi. Saptamina aceasta s-a bagat iarasi in seama. Trebuia s-o faca insa doar pe o banca din Cismigiu.