Modelul poate fi intalnit si in alte zone ale lumii - pentru cele doua Americi si Oceania sau Forumul Asia-Pacific, de pilda: mari reuniuni anuale la care participa politicieni si oameni de afaceri, lideri fosti, actuali si viitori ai tarilor lor, re
Modelul poate fi intalnit si in alte zone ale lumii - pentru cele doua Americi si Oceania sau Forumul Asia-Pacific, de pilda: mari reuniuni anuale la care participa politicieni si oameni de afaceri, lideri fosti, actuali si viitori ai tarilor lor, reprezentanti de mari companii si grupuri economice, bancare, de analiza si consultanta, de evaluare si prognoza, cercetatori, universitari, experti de varii specialitati. Sunt evenimente cu o institutionalizare pe care am putea-o numi "slaba", fara - adica - intentii si capacitati decizionale de felul celor aflate la dispozitia guvernelor fiecarui stat si a structurilor internationale abilitate. In schimb, marile forumuri propun spatii de intalnire, de cunoastere si de dialog intre actorii scenei politico-economice, contribuind astfel intr-un mod mai subtil, in fazele preliminare de informare si de socializare, la viitoarele decizii care pot influenta lumea afacerilor si lumea pur si simplu.
La inceputul anilor '90, in noua Polonie democratica, tara postcomunista cu cea mai mare suprafata si populatie din Europa Centrala, cu un potential economic in consecinta, ideea organizarii unui forum de acest tip trebuie sa fi venit firesc. Asa a devenit Krynica un soi de loc de pelerinaj, editie dupa editie, al multor "decidenti" (cum se mai spune) din regiune si din intreaga Europa: presedinti, premieri, ministri, lideri parlamentari si de partide, ca si reprezentantii mediilor de afaceri. E de-ajuns de spus ca la editia a XVII-a, desfasurata de curand (5-8 septembrie 2007), a participat un comisar al Uniunii Europene, lituanianca Dalia Grybauskaite, si ca premiul principal al forumului i-a fost acordat extraordinarului scriitor si intelectual dizident Vaclav Havel, presedintele Cehoslovaciei postcomuniste si apoi al Cehiei, in onoarea caruia s-a aflat la Krynica si Aleksander Kwasniewski, fostul presedinte al Poloniei, multi ani in paralel cu mandatele lui Havel in Cehia, in perioada in care tarile lor, in buna colaborare, au avansat rapid catre integrarea euro-atlantica.
Din cate am inteles, Romania a fost cam slab reprezentata de-a lungul anilor la Krynica - poate din cauza ca o vreme n-am tinut pasul cu evolutiile mai rapide din restul Europei Centrale si, atrasi de mirajul Occidentului si al "occidentalizarii", nici nu vom fi inteles importanta refacerii tesutului de legaturi politice si economice din regiune. Lucrurile par sa se schimbe, si la editia 2007 au fost in jur de 30 de participanti din Romania si peste 50 din Republica Moldova. Guvernul de la Bucuresti n-a fost reprezentat direct, ci doar - putem considera - prin senatoarea liberala Norica Nicolai, dar au mai fost la Krynica Adrian Severin, Theodor Stolojan, Daniel Daianu, Dan Pascariu, Iulian Fota, Iulian Chifu si alti fosti si actuali "decidenti" guvernamentali sau personaje proeminente ale structurilor neguvernamentale, analisti, experti. Drept urmare, volumul-program al forumului a fost presarat si cu nume romanesti. Mai putine decat din alte tari, insa... in crestere!
Si o nota finala pentru a remarca greutatea actuala a unei teme pe care Forumul de la Krynica a simtit nevoia s-o ia in dezbatere: in "panel"-ul la care am participat, alaturi de ceho-francezul Jacques Rupnik, maghiarul Endre Bojtar si rusul Iuri Afanasiev, moderati de slovacul Martin Butora, s-a discutat despre "Populism in vechile si noile state-membre ale Uniunii Europene". Populismul - motiv de ingrijorare crescanda, nu doar la noi, ci peste tot pe Continent...


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.