Dupa 41 de zile de asteptare, presiuni, atacuri, dezinformari si diversiuni, Biserica si-a ales Intåistatatorul. Noul Patriarh, IPS Daniel, va conduce destinele ortodoxiei romånesti, in locul lasat vacant de moartea IPF Teoctist. IPS Dan
Dupa 41 de zile de asteptare, presiuni, atacuri, dezinformari si diversiuni, Biserica si-a ales Intåistatatorul. Noul Patriarh, IPS Daniel, va conduce destinele ortodoxiei romånesti, in locul lasat vacant de moartea IPF Teoctist. IPS Daniel a obtinut 95 de voturi, fata de IPS Bartolomeu, care a avut 66 de voturi. Sfåntul Sinod a validat scrutinul si, din acest moment, Daniel poarta titulatura de Prea Fericit, urmånd sa fie intronizat si sa primeasca insemnele patriarhale (camilafca alba cu cruce, cårja patriarhala, engolpionul patriarhal) pe 30 septembrie a.c.

IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a ajuns, ieri, in al doilea tur de scrutin, contra lui IPS Daniel Ciobotea, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, dupa ce, in prima faza a alegerilor pentru noul Patriarh al BOR, PS Ioan Selejean, nu a obtinut numarul necesar de voturi pentru a merge mai departe. IPS Daniel a obtinut 80 de voturi, IPS Bartolomeu, 62 de voturi, iar Episcopul Covasnei si Harghitei, Ioan, 18 voturi, unul fiind anulat

Din numarul total de 169 de membri ai Colegiului Electoral Bisericesc, c are l-a ales pe noul Patriarh, au absentat opt. Lucrarile Colegiului au fost prezidate de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului. La ora 12.25, PS Vincentiu Ploiesteanul, secretarul si purtatorul de cuvånt al Sfåntului Sinod, a anuntat ca IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, considerat unul dintre principalii pretendenti, si-a anuntat intentia de a nu mai candida, confirmånd ceea ce ziarul nostru a sustinut inca de acum trei saptamåni



Dupa 41 de zile de asteptare, presiuni, atacuri, dezinformari si diversiuni, Biserica si-a ales Intaistatatorul

Lupta stransa intre Daniel si Bartolomeu pentru sefia BOR

Ieri, zi istorica in viata Bisericii Ortodoxe Romane. Forurile decizionale ale Bisericii au avut o misiune grea de indeplinit urmand sa aleaga intre mitropolitii Daniel si Bartolomeu, cel de-al saselea Patriarh al Romaniei.

Spre deosebire de perioada care a trecut de la decesul Parintelui Teoctist, marcata de atacuri, presiuni si acuze la adresa posibililor candidati pentru inalta demnitate, ieri, inca de dimineata, atmosfera era deosebit de linistita. Masurile de paza si securitate luate de autoritati s-au dovedit, intr-un fel gratuite, pentru ca in Dealul Patriarhiei nu s-a intamplat nimic deosebit. Au venit doar cateva zeci de credinciosi pentru a participa la Sfanta Liturghie si la Te Deum.


Sedinta Sfåntului Sinod si primele surprize
Dupa Te Deum, la ora 10,00, membrii Sfantului Sinod s-au retras in sala de sedinte pentru a desemna candidatii la scaunul patriarhal. Surse mai mult sau mai putin informate din interiorul Patriahiei au lasat sa se inteleaga, la scurt timp de la inceperea sedintei extraordinare a Sinodului, ca lucrurile ar fi fost aranjate cu o seara inainte, la o agapa la care ar fi participat toti ierarhii sinodali. Conform acestor informatii, cei care ar fi urmat sa fie inscrisi pe lista candidatilor ar fi trebuit sa fie IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, si IPS Nifon, Arhiepiscopul Targovistei. Surpriza avea sa apara pe la ora 12,10, cand, de dincolo de peretii salii de sedinta, au razbatut primele informatii cu privire la modul in care decurgea desemnarea candidatilor.

Marea surpriza: desemnarea PS Ioan de Covasna
S-a aflat ca dupa primul tur a fost desemnat, fara probleme, cu 27 de voturi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, cel care a asigurat locotenenta in perioada scursa de la vacantarea scaunului patriarhal.

Probleme au aparut la al doilea tur cand a fost desemnat IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, a carui alegere a durat ceva mai mult. El a obtinut 9 voturi, la egalitate cu IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. In aceasta situatie, IPS Teofan si-a anuntat retragerea din cursa. In cel de-al doilea tur, IPS Bartolomeu a obtinut in jur de 20 de voturi.

Cel de-al treilea tur pentru desemnarea ultimului candidat a adus si marea surpriza: desemnarea PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei, care dupa primul tur obtinuse doar un singur vot, iar dupa turul final, 30 de voturi. PS Ioan a fost un ierarh mai putin luat in calcul de majoritatea analistilor, dar a carui candidatura fusese ceruta de un numar important de credinciosi din Ardeal, reprezentati de Vatra Romaneasca.

Anunturile oficiale si lista candidatilor
La ora 12.25, PS Vicentiu Ploiesteanu, Episcop Vicar patriahal, secretarul si purtatorul de cuvant al Sfantului Sinod, a anuntat oficial lista si ordinea candidatilor: IPS Daniel, IPS Bartolomeu si PS Ioan. Totodata a anuntat ca, inainte de cel de-al doilea tur, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, considerat unul dintre principalii candidati, si-a anuntat intentia de a nu mai candida, confirmand ceea ce ziarul nostru a sustinut inca de acum trei spatamani. De asemenea, Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, a informat, inca de la inceputul lucrarilor Sfantului Sinod, ca nu doreste sa fie nominalizat pentru candidatura la scaunul patriarhal. La lucrarile Sfantului Sinod au participat 47 de episcopi, doi au lipsit motivat (PS Ioachim al Husilor si PS Eftimie al Romanului ), presedintele Sinodului fiind numit IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului.

La ora 16.30, s-a desfasurat cel de-al doilea Te Deum. Inainte de a intra in biserica, IPS Teofan a spus referitor la refuzul de a mai candida: „Las pe altii mai vrednici“.

La ora 17.00, lista cu cei trei candidati, impreuna cu CV-urile lor a fost inaintata membrilor Colegiului Electoral Bisericesc, care l-a ales pe noul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Din numarul total de 169 de membri ai Colegiului, au absentat opt. Lucrarile Colegiului au fost prezidate de IPS Nicolae, Mitropolitul Banatului asistat de trei barbati de incredere Viorel Roman, Constantin Avramoaie si Nicolae Niga. Dupa primul tur nu s-a ajuns la alegerea patriarhului intrandu-se in turul al II-lea. Conform unor informatii primite din amfiteatrul Palatului Patriarhiei unde a avut loc sedinta Colegiului National Bisericesc, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei Daniel, a obtinut 80 de voturi, Mitropolitul Clujului, Bartolomeu 62 de voturi, Episcopul Covasnei si Haghitei, Ioan, 18 voturi. Un vot a fost anulat. S-a trecut apoi la al doilea tur de scrutin, urmand ca alegerea sa se faca dintre Daniel si Bartolomeu.

IPS Daniel Ciobotea
IPS Daniel Ciobotea, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a nascut la 22 iulie 1951, in satul Dobresti, comuna Bara, judetul Timis. Este Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, ales in iunie 1990 si loctiitor al Patriarhului Romaniei, dupa vacantarea scaunului prin decesul Prea Fericitului Parinte Teoctist.

Mitropolitul Daniel este al treilea copil in familia invatatorului Alexie si Stela Ciobotea. Scoala primara a urmat-o in satul natal (1958-1962), Dobresti, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic (1962-1966), judetul Timis. In anul 1966 incepe cursurile liceale in orasul Buzias, pe care le continua in municipiul Lugoj, la Liceul „Coriolan Brediceanu“ (1967-1970).

Dupa absolvirea examenului de bacalaureat se inscrie ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde obtine Diploma de licenta in teologie. In perioada 1974-1976 frecventeaza cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, Sectia Sistematica, sub indrumarea pr. prof. dr. Dumitru Staniloae; isi continua studiile in strainatate: doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii de Stiinte Umane din Strasbourg (Franta) si doi ani la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania).

La 15 iunie 1979 isi sustine teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestanta din Strasbourg, intitulata: „Reflexion et vie chretiennes aujourd'hui. Essai sur le rapport entre la theologie et la spiritualite“ si a primit calificativul maxim. Devine astfel doctor in teologie al Universitatii din Strasbourg. In urma examenului oral si a sustinerii tezei, drd. Dan-Ilie Ciobotea a fost declarat Doctor in teologie ortodoxa, de asemenea, cu calificativul maxim.

Din anul 1980 a activat ca lector la Institul Ecumenic de la Bossey - Elvetia (in perioada 1986-1988 fiind si director adjunct), fiind si profesor asociat la Geneva si Fribourg (Elvetia). A participat la numeroase intruniri cu caracter ecumenist peste hotare: al treilea Congres ortodox al Europei Occidentale de la Amiens, Colocviul despre Filioque de la Klingenthal Franta, Conferinta studentilor crestini de la Wellesley - S.U.A. si la Conferinta ecumenica de la Cambridge Boston, S.U.A, Reuniunea ecumenica asupra spiritualitatii crestine de azi de la manastirea Valamo - Finlanda, Reuniunea ecumenica „Isus Hristos - Viata lumii“ de la Niederaltaich - Germania; Reuniunea ecumenica asupra rugaciunii pentru unitatea crestinilor de la Venetia, a VI-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Vancouver etc.

La 6 august 1987 intra in viata monahala la Manastirea Sihastria cu numele Daniel, avandu-l ca nas de calugarie pe Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Cleopa Ilie. Cu aceasta ocazie, a fost hirotonit preot-ieromonah. In octombrie 1988, este hirotesit protosinghel. In perioada 1 septembrie 1988-1 martie 1990, este consilier patriarhal, Director al Sectorului Teologie Contemporana si Dialog Ecumenic. In paralel, detine functia de Conferentiar la Catedra de Misiune Crestina a Institutului Teologic Universitar din Bucuresti.

In ianuarie 1990, a fost presedintele Grupului de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, din care faceau parte Arhimandritul Bartolomeu Anania, Pr. Prof. Dr. Constantin Galeriu, Pr. Prof. Dr. Dumitru Staniloaie, Pr. Constantin Voicescu, ieromonahul Iustin Marchis, dar si cativa trairisti mireni: Sorin Dumitrescu, Horia Bernea si Teodor Baconsky etc.

La 1 martie 1990, este ales, la propunerea IPS Mitropolit Nicolae Corneanu, in rangul de episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, cu titlul „Lugojanul“, fiind hirotonit intru arhiereu la 4 martie 1990.

La 7 iunie 1990 este ales, iar la 1 iulie 1990 este inscaunat ca arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Bucovinei.

Din anul 1992 este Profesor de Teologie la Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din cadrul Universitatii Al. I. Cuza din Iasi.

Participa, in continuare, la o serie de intruniri ecumenice peste hotare: de pilda, a condus delegatia Bisericii Ortodoxe Romane la a VII-a Adunare generala a Consiliului Ecumenic al Bisericilor de la Canberra. Detine numeroase functii pe plan bisericesc si ecumenic: Reprezentant al Comisiei Sinodale Nationale pentru Educatia Religioasa (Bucuresti); Presedinte al Comisiei Teologice si Liturgice a Sf. Sinod al BOR (fosta comisie pentru invatamant); Membru fondator si membru de onoare al Comisiei Nationale a Monumentelor Istorice (Bucuresti); Membru al Comitetului Executiv si Central al Consiliului Ecumenic al Bisericilor (Geneva, 1991-1998); Membru al Prezidiului si Comitetului Central al Conferintei Bisericilor Europene (din 1990); Vicepresedinte al celei de-a II-a Adunari Generale a Conferintei Bisericilor Europene (Graz, 1997).

Realizari ca mitropolit
IPS Daniel este si fondatorul a numeroase institutii dintre care amintim: Facultatea de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“ din Iasi, Seminarele Teologice Ortodoxe de la Manastirea Agapia, Botosani, Dorohoi, Iasi si Piatra Neamt, Academia Laica „Sf. Ioan de la Neamt“, Manastirea Neamt, Centrul Cultural-Pastoral „Sf. Daniil Sihastru“-Durau, Institutul Ecumenic „Sf. Nicolae“-Iasi, Centrul de Conservare si Restaurare a Patrimoniului Religios „Resurrectio“, Centrul de educatie si informare medicala Providenta II - 2002, Institutul social-caritativ Diaconia - 2003, si altele.

De asemenea, pe plan social-caritativ, a infiintat o serie de institutii sociale.

IPS Mitropolit Daniel este si fondator de publicatii religioase si tot el a infiintat postul de Radio Trinitas al Mitropoliei Moldovei (1998).

IPS Daniel i se datoreaza si aducerea moastelor unor sfinti si a unor relicve sfinte la Iasi si in ephariile sufragane ale Mitropoliei Moldovei si Bucovinei.

Activitatea stiintifica
De-a lungul timpului a primit numeroase distinctii si titluri, dintre care amintim: Premiul Emanuel Heufeder (Germania, 1998); Medalia Comemorativa „150 de ani de la nasterea lui Mihai Eminescu“ si Ordinul „Serviciul Credincios“ in rang de Mare Cruce acordat de catre Presedintia Romaniei (2000); Membru titular al Academiei Internationale de stiinte Religioase de la Bruxelles (2000); Premiul ecumenic al Institutului Sf. Nicolae din Bari (Italia, 2002); Premiul Pro Humanitate acordat la Berlin, in 2002, de Fundatia Europeana pentru Cultura Pro Europa (din Freiburg im Breisgau); Senator de onoare al Universitatii Dunarea de Jos (Galati, 2003).

De asemenea detine titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din tara si strainatate: Universitatea Catolica Sacred Heart, Fairfield, Connecticut - S.U.A. (2003); Universitatea de Arte „George Enescu“ din Iasi (2006). IPS Sa a participat la peste 200 de simpozioane, congrese si conferinte teologice internationale, aducand contributii importante in rezolvarea problemelor dezbatute in cadrul acestor intruniri.

In ceea ce priveste activitatea stiintifica si publicistica a IPS Daniel, putem spune ca a publicat peste 500 de studii, articole, cuvantari si prefete in limba romana, peste 100 de studii si articole in limbile franceza, engleza si germana in reviste si volume colective din strainatate. IPS Parinte Mitropolit Daniel este si autorul unor carti teologice de o importanta deosebita: „Atat de mult a iubit Dumnezeu lumea...“ (Iasi, 1996); „Luptator jertfelnic si ctitor darnic - lucrarea harului in viata Sfantului Voievod stefan cel Mare“ (Iasi, 2004); „Faclii de Inviere - Intelesuri ale Sfintelor Pasti“ (2005); „Recunostinta si reinnoire“ (Iasi, 2005), toate aparute la Editura Trinitas.

De la alegerea sa ca mitropolit, el a intiat programul „Nici un sat fara biserica“, care prevedea construirea in fiecare sat si cartier unde nu exista biserica a unui lacas de cult, chiar si in cele in care ortodocsii sunt minoritari.

IPS Bartolomeu Anania
IPS Bartolomeu, pe numele de mirean Valeriu Anania, s-a nascut la 18 martie 1921, in comuna Glavile, judetul Valcea. Este in prezent Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului si este cunoscut ca scriitor, poet si dramaturg al literaturii romanesti contemporane.

Parintii sai Vasile Anania si Ana i-au dat la botez numele de Valeriu Anania. A urmat scoala primara in satul natal, apoi cursul secundar l-a facut la Bucuresti. S-a inscris la Seminarul Teologic Central din Bucuresti ale carui cursuri le-a urmat in perioada 1933-1941. A frecventat si cursurile la liceele „Dimitrie Cantemir“ si „Mihai Viteazul din Capitala, luandu-si bacalaureatul in urma examenului sustinut la liceul „Mihai Viteazul“ (1943).

In anul 1935, minor fiind, s-a inscris ca toti elevii in organizatia „Manunchiul de prieteni“, organizatie a tineretului scolar de tip legionar. In anul 1936 era deja incadrat in „Fratia de Cruce“, organizatie superioara celei dintai. Peste ani isi aminteste Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu Anania: ...“Nu am apucat sa devin legionar din doua motive, unul formal si altul de fond: in ianuarie 1941, la vremea cand eu inca nu eram major (la aceea vreme majoratul era la 21 de ani) , „Fratia de Cruce“ din Seminarul Central a fost desfiintata. In al doilea rand, in timpul scurtei guvernari legionare, dar si dupa aceea, mi-a fost dat sa vad si reversul medaliei, adica fata nestiuta a Garzii de Fier, cu care nu puteam fi de acord. Marturisesc insa ca in „Fratia de Cruce“ din Seminar nu se facea politica, nici antisemitism, ci doar educatie, si ca nu am avut de invatat decat lucruri bune: iubire de Dumnezeu, de neam si de patrie, corectitudine, disciplina in munca, cultivarea adevarului, respect pentru avutul public, spirit de sacrificiu“.

In anul 1941 a fost retinut, o luna de zile pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. Marturiseste in continuare inaltul prelat: ...“Dupa trei saptamani am fost eliberat, dar in cazierul meu a ramas fisa cu calificativul „legionar“, un stigmat de care, orice ai face, nu scapi o viata intreaga. Nu am facut parte niciodata dintr-un partid politic, dar am fost si am ramas pe dreapta“. In anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de inchisoare, pentru ca ar fi detinut in podul Manastirii Cernica materiale legionare si arme.

Ajunge apoi student la „Facultatea de Medicina“ si la „Conservatorul de Muzica“ din Cluj in toamna anului 1944, dupa ce nordul Ardealului, rapit nemilos de Dictatul de la Viena, revine patriei Romane. Aici, ca presedinte al studentilor din Centrul Studentesc „Petru Maior“, a organizat si condus greva studenteasca cu caracter anticomunist, dupa instaurarea guvernului „democratic“ condus de Petru Groza la 6 martie 1946 si totodata antirevizionista impotriva celor care nu erau de acord cu revenirea Ardealului la Romania. In urma acestui protest al studentimii, a fost exmatriculat de noile autoritati. Ulterior, si-a continuat studiile la „Facultatea de Teologie“ din Bucuresti si la „Academia Andreiana“ din Sibiu, obtinand titlul de „licentiat in teologie“ (1948).

Teologul
La 2 februarie 1942 s-a calugarit la Manastirea Antim din Bucuresti, dandu-i-se numele de Bartolomeu. In acelasi an, la 15 martie 1942, a fost hirotonit ierodiacon, slujind in aceasta calitate la Manastirile Polovragi si Baia de Aries. Dupa greva studenteasca de la Cluj, fiind inlaturat din Facultatea de Medicina in anul 1947, a ajuns staret la Manastirea Toplita din judetul Harghita.

Intre anii 1948-1949 a fost intendent la Palatul Patriarhal, iar apoi, intre anii 1949-1950, inspector patriarhal pentru invatamantul bisericesc.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.