PSD si PD au descoperit ca pot colabora. Statutul democratilor nu contine nici o astfel de interdictie.

Toata lumea vorbeste despre prevederea statutara a PD potrivit careia se interzice o colaborare cu PSD. Atit liderii PSD, cit si cei ai PD invoca aceasta interdictie, insa nimeni nu pare sa stie exact despre ce este vorba. In Statutul PD nu exista nici o astfel de prevedere. Exista o singura mentiune, destul de neclara, referitoare la PSD, dar nu in statut, ci in Programul politic al PD intitulat „Romania prospera, Romania democrata". Documentul, adoptat in 2005, spune asa: „Evolutia Partidului Democrat, ca partid popular situat la centrul spectrului politic, elimina orice ambiguitate, orice posibila comparatie doctrinara si orice colaborare cu Partidul Social Democrat". Dupa cum se poate observa, prevederea este destul de neclara si face mai degraba referire la ideologia partidului, si nu la politica de aliante.

Mai sus, in acelasi document, autorii Programului politic fac dese trimiteri la guvernarea Nastase (2000-2004), de unde rezulta ca adversitatea PD era fata de PSD aflat sub conducerea lui Adrian Nastase. Totodata, in Programul politic al PD se vorbeste si despre PRM. Acolo insa textul este foarte clar: „Partidul Democrat nu poate stabili relatii politice cu acest partid". Pe de alta parte, documentul democratilor prevede ca „PD va avea insa relatii de dialog si de colaborare cu toate partidele politice democratice pentru atingerea unor obiective de interes national".

Vasile Dincu, fost vicepresedinte al PSD, sustine ca documentul celor de la PD „e facut inteligent" pentru ca lasa loc de interpretari. „Acest enunt e mai degraba metaforic. Vorbeste de evolutia PD ca partid de dreapta, fapt care nu-l mai face compatibil cu PSD, ca partid de stinga. De altfel, chiar Emil Boc a declarat recent ca acest paragraf nu poate constitui un obstacol si ca el poate fi eventual eliminat. Pentru mine, asta inseamna ca documentul respectiv nu e o piedica in calea unei colaborari cu PSD", afirma Vasile Dincu.

Mircea Geoana, presedintele PSD, sustine ca prevederea cu pricina „e depasita de realitatile si de evolutiile partidelor". „Ce a fost in 2004 e altceva", spune Geoana, care adauga faptul ca, „daca se doreste cu adevarat, ei pot sa scoata prevederea in doua secunde, nu cred ca ceva ii impiedica".

Vasile Blaga, secretarul general al PD, isi aminteste cum s-a ajuns la o asemenea prevedere. „In 2003, la Snagov a avut loc o intilnire a forului de conducere al PSD in care si-au propus nici mai mult, nici mai putin decit destructurarea PD. Era in programul lor asta, pe care pina la urma domnul Nastase nu l-a mai citit", sustine Blaga. Cum PSD „nu a dat semne ca regreta", democratii au hotarit sa pastreze prevederile mai diluat.

Potrivit declaratiilor lui Blaga, PD va lua in discutie eliminarea din program a prevederii „numai daca PSD regreta ca a avut o astfel de atitudine fata de PD. Sa ceara scuze printr-o declaratie publica", solicita Blaga. El considera ca social democratilor „le pare rau" pentru „tezele de la Snagov", dar recunoaste ca nici pentru PD „nu e lucru usor, pentru ca aceasta prevedere ingradeste la un moment dat si marja de negociere a PD-ului". Nici presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, nu exclude posibilitatea de a renunta la aceasta prevedere, insa sustine ca PD si PSD nu vor colabora sub nici o forma in acest mandat.