Primarul din Pavia, Piera Capitelli, a dezmintit marti informatiile potrivit carora autoritatile locale din orasul din nordul Italiei ar fi oferit cate o mie de euro fiecarui cetatean de etnie rroma care va accepta sa se intoarca in Romania, relatea
Primarul din Pavia, Piera Capitelli, a dezmintit marti informatiile potrivit carora autoritatile locale din orasul din nordul Italiei ar fi oferit cate o mie de euro fiecarui cetatean de etnie rroma care va accepta sa se intoarca in Romania, relateaza cotidianul L'Espresso, in pagina electronica. „Nu vreau sa polemizez, deoarece as vrea sa stiu cine a difuzat informatia referitoare la cei o mie de euro“, a declarat Capitelli. „Este clar ca cine a facut acest lucru a
Presa italiana a relatat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca autoritatile din orasul italian Pavia (Lombardia, nord) au propus acordarea sumei de o mie de euro fiecarui rrom de origine romana care va accepta sa fie repatriat, dupa evacuarea unei zone industriale ocupata abuziv de zeci de nomazi. Primaria din Pavia se confrunta cu o situatie de criza generata de evacuarea, in urma cu circa zece zile, a taberelor improvizate in fosta zona industriala Snia, unde se stabilisera de cativa ani zeci de rromi de origine romana.

Criticati de Florin Cioaba
Decizia autor itatilor italiene a fost criticata marti, la Sibiu, de Florin Cioaba, presedintele Centrului Crestin al Romilor, care a declarat ca aceasta „a fost o greseala din partea celor din Italia, pentru ca vor veni zeci de mii de rromi sa ia cate o mie de euro“. „Cred ca nu asta era lucrul cel mai bun. Lucrul cel mai bun era sa se gaseasca metode de a-i putea integra in societate in acele locuri, sa gaseasca pentru ei o mai buna protectie sociala. Cred ca asta era drumul, nu sa le ofere bani. Cred ca a fost o greseala si o sa se trezeasca cu foarte multi rromi ca o sa vina sa ia mia de euro“, a adaugat Cioaba.

Problema gresit inteleasa
Prefectul de Pavia, Ferdinando Buffoni, a dezmintit si el informatiile privind plata acestor sume, precizand: „De fapt, problema este pusa gresit, in sensul ca banii nu au fost utlizati ca un 'pret>> pentru a determina plecarea rromilor, ci au fost folositi ca o contributie oferita celor care se implica in gestionarea situatiei de criza“. Opozitia italiana de dreapta, reprezentata de Alianta Nationala, a comentat prin vocea secretarului provincial al acestei formatiuni, Carlo Nola, ca „problema trebuie clarificata si, mai ales, nu trebuie sa se repete“. „Am cerut grupului parlamentar al Aliantei Nationale sa-l interogheze pe ministrul de interne, pentru a afla modalitatile unei asemenea contributii si procentul de participare a sponsorului privat“, anume noul proprietar al zonei industriale Snia, a declarat el.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.