Un cutremur de 8,2 grade produs in Indonezia a alertat intreaga regiune a Oceanului Indian.

Mai multe imobile din Pandang, capitala provinciei indoneziene Sumatra de Vest, s-au prabusit in urma unei serii de cutremure puternice, produsa ieri in regiunea Sumatra. O seama de cladiri au luat foc, iar mai multe imobile din capitala Jakarta au fost evacuate. Un om a murit, iar alte citeva zeci au fost raniti. Primul cutremur, cu o magnitudine de 8,2 grade pe scara Richter, s-a produs in largul coastei vestice a insulei Sumatra, la o adincime de 10 kilometri, in jurul orei locale 18.00. El a fost urmat de o replica de 6,1 grade.

Indonezia, India, Sri Lanka si Malaiezia au anuntat imediat alerte de tsunami. Centrul american pentru alerta de tsunami din Pacific a emis o alerta pentru intreaga regiune a Oceanului Indian, insa aceasta a fost ridicata dupa doua ore. Valul produs de cutremur a avut o inaltime mai mica de un metru. ĄCu toate acestea, lumea trebuie sa evacueze falezele", a atentionat John Applegate, unul dintre angajatii Centrului, citat de CNN. ĄDaca luam in calcul distanta, epicentrul se afla la doar 200 de kilometri, valul seismic ar fi atins coasta in circa 20 de minute. Se poate considera ca amenintarea unui tsunami a trecut", a declarat si seful Agentiei meteorologice indoneziene, citat de AFP.

Indonezia este situata in asa-numitul Cerc de Foc al Pacificului, unde intensa activitate vulcanica produce frecvent cutremure puternice. In decembrie 2004, peste 200.000 de persoane si-au pierdut viata in urma unui tsunami produs de un seism cu magnitudinea de 9 grade pe scara Richter. 160.000 dintre victime erau locuitori ai provinciei indoneziene Aceh.