Tun imobiliar cu premeditareImperiul terenurilor de lux detinute de firma unui om de afaceri turc in zona Capitalei se extinde. Acesta a obtinut concesionarea a 200 de hectare de teren in Comuna Afumati. In ciuda validarilor si a drepturilor avute di
Tun imobiliar cu premeditareImperiul terenurilor de lux detinute de firma unui om de afaceri turc in zona Capitalei se extinde. Acesta a obtinut concesionarea a 200 de hectare de teren in Comuna Afumati. In ciuda validarilor si a drepturilor avute din tata in fiu, locuitorii comunei sunt la mana afaceristilor turci: ori cad la pace cu acestia, ori se multumesc sa primeasca teren in alta parte.   

Firma lui Omer Ragip a semnat contractul de concesionare a terenului de la Ferma Moara Domneasca din Afumati in urma cu doua luni. Discutiile purtate cu Agentia Domeniilor Statului (ADS) in vederea incheierii contractului au fost intense. Nemultumirile proveneau, se pare, din nevoia oamenilor de afaceri turci de a modifica forma standard a acestuia. "Cineva trebuie sa le explice acestor oameni ca ei nu pot deveni proprietari pe acest teren si nu pot modifica forma contractuala pe care o are agentia cu oricare dintre concesionari", explica pe atunci Daniel Dragan, presedintele ADS.


VALIDARI LA PACHET. Cum timpul se traduce in bani, in lumea complexa a oamenilor de afaceri, turcii nu au mai stat pe ganduri. Ei au semnat in luna iulie contractul de concesionare a terenului de la Moara Domneasca in conditiile prevazute de lege. Graba lor si renuntarea subita la modificarea formei contractule are o explicatie. Se pare ca Florom a stiut foarte bine pe ce mizeaza. Norocul sau specula sunt pe punctul de a-i transforma in proprietari pe terenul concesionat. Intamplator sau nu, o buna parte din pamantul fermei a fost validat de Comisia Judeteana Ilfov. Validarile pentru 96 de hectare la Moara Domneasca le-au cazut in mana. Inainte ca situatia sa se complice, aceste validari ar fi trebuit sa redea pamantul oamenilor din Comuna Afumati.


SPECULA IMOBILIARA. Terenul validat este aur curat, mai ales atunci cand esti proprietarul activelor de pe el. Cu o singura miscare pe tabla de sah a legislatiei romanesti, acestia ar putea deveni peste noapte din concesionari - proprietari. Cel putin pe cele 96 de hectare. "Ne chinuim de cativa ani sa dam pamantul oamenilor. Am facut dosare peste dosare, s-a delimitat pana si terenul ce trebuia sa fie retrocedat. Nu s-a semnat insa procesul-verbal de predare si ne-am lovit de tot soiul de obstacole. Intre timp, a aparut acest Florom. Turcii vor sa incheiem un acord intre proprietarii de drept ai terenului si ei. Vor ca terenul sa le fie vandut lor, pentru ca au cumparat pomii. Acordul se va face intre proprietar si concesionari, asta zice legea. Acum nu stiu cu cat drag isi va vinde proprietarul terenul turcului. Valoarea pamantului este cu mult mai mare decat investitia pe care o are turcul. Noi am cerut urgentarea incheierii protocolului de predare-primire. Cei de la ADS au raspuns ca, pana nu avem acordurile semnate intre proprietari si turci, nu putem intocmi protocolul de predare-primire al terenului", a explicat Vasile Stancu, secretarul Primariei Afumati. In conditiile in care concesionarul si proprietarul terenului nu ajung la o intelegere si nu semneaza conventia, Florom-ul ramane cu terenul, iar oamenii din comuna primesc validari in alta parte.


CU LEGEA LA PURTATOR. In 2002 a fost publicata HG 998, care ar fi trebuit sa rezolve problema retrocedarilor de pe comuna Afumati. Aceasta precizeaza clar: "Terenurile in suprafata de 96,42 hectarea€¦ se vor preda pe baza de protocol de predare-primire Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor din Comuna Afumati... in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari". Terenul nu a fost insa predat nici pana astazi, la cinci ani de la publicarea acelui HG. Discutiile indelungate si dosarele pierdute prin sertare nu au facut decat sa complice si mai tare situatia oamenilor din comuna invecinata Bucurestiului.


MARTURIA PAMANTULUI. Oamenilor din Comuna Afumati le este foarte greu sa inteleaga de ce sunt obligati sa isi vanda terenul turcilor, in conditiile in care este dreptul lor. Ei stiu ca au validarile necesare si nu inteleg de ce institutiile abilitate nu le-au dat terenul pana sa se ajunga la situatia complicata in care se gasesc. Viorel Ghica, juristul Florom precizeaza: "Terenul acela nu a fost validat. Eu am vazut dosarele, si oamenii nu au vechiul amplasament la Moara Domneasca. Le vom face plangeri penale celor care nu respecta legea". Desi nu recunosc prezenta unor proprietari pe terenul concesionat de ei, oamenii de afaceri au cerut Primariei Afumati lista cu cei care au pamant la Moara Domneasca pentru a intra in negocieri cu ei. "Au cerut primarului numele si adresele noastre, ca sa negociem. Oamenii stiu insa un singur lucru. Ei au avut teren in piersicarie si il vor inapoi. Nimeni nu a vrut sa auda de vreo discutie cu acest turc. Parintii mei au cedat statului roman, in perioada comunista, 5,5 hectare de teren. Eu si fratele meu am fost dati afara din scoala pentru ca ai mei sa renunte la pamant. Noi am dat pamantul statului fara obligatii si la fel il vrem inapoi. Terenul meu a fost revalidat in 2006. Iar doamna Maria Rizea de la ADS ne-a transmis sa ne vindem terenul turcilor la pretul de 5 euro, in rate lunare timp de trei ani? Eu vreau pamantul, nu bani in rate. Mai mult decat atat, mie nu imi trebuie pamant in alta parte. Mie sa imi dea acolo unde l-au avut parintii mei", a povestit Surdu Gabriela, locuitoare a comunei Afumati.


EXPLICATIE
"Am facut dosare peste dosare. Nu s-a semnat insa procesul-verbal de predare. Intre timp, a aparut acest Florom. Turcii vor sa incheiem un acord intre proprietarii terenului si ei. Vor ca terenul sa le fie vandut lor, pentru ca au cumparat pomii. Acordul se va face intre proprietar si concesionari, asta zice legea. Acum nu stiu cu cat drag isi va vinde proprietarul terenul turcului"
Vasile Stancu, secretar Primaria Afumati


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.