Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, crede ca Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) va putea functiona, astfel incat taranii sa-si poata primi subventiile comunitare. Daca, in viziunea ministrului, rezultatele auditului f
Decebal Traian Remes, ministrul Agriculturii, crede ca Agentia de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA) va putea functiona, astfel incat taranii sa-si poata primi subventiile comunitare. Daca, in viziunea ministrului, rezultatele auditului facut la APIA sunt bune, detalierea acestora indica neajunsuri semnificative, cat sa nu poata face sistemul viabil.
Concluziile preliminare ale auditului desfasurat de experti CE la APIA, in perioada 3-7 septembrie, arata ca institutia mai are unele deficiente de remediat, iar activitatea de control in teren a datelor declarate de agricultori este "acceptabila". CE a anuntat anterior ca, in urma verificarilor, fondurile destinate platilor la hectar, care se ridica la circa 440 de milioane euro in acest an, ar putea fi reduse cu 25%. Punctul nevralgic este reprezentat de programul informatic ce trebuie utilizat, care, inca nu are dezvoltat sistemul de calcul si autorizare a platilor. In plus, desi controlul in teren a fost finalizat in proportie de 65%, nici o informatie nu a fost introdusa deocamdata in baza de date, deoarece softul este in faza de testare si va intra in functiune pe 25 septembrie.
Reorganizare la reorganizare
Decebal Traian Remes a anuntat o noua reorganizare a activitatii de consultanta agricola, care va avea si alte atributii, avand in vedere noul context comunitar. In viziunea ministrului, Agentia Nationala de Consultanta Agricola (ANCA) va fi reorganizata in structuri numite camere agricole, cu activitati de informare si reprezentare a agricultorilor, care ar putea functiona de la 1 ianaurie 2008, daca actul normativ va fi promovat in timp util. Remes a precizat ca, la inceput, aceste camere agricole vor fi finantate in cea mai mare parte de catre stat, iar conducerea lor va fi asigurata de producatorii agricoli, in special, si de alesi locali. Consultanta agricola a suferit, de-a lungul timpului, de mai multe reorganizari, nici una neatingandu-si scopul.
Bani pentru vaci
Ministrul Agriculturii a anuntat modificari legislative astfel incat crescatorii de taurine sa primeasca subventiile promise. Recent, sindicatele din agicultura au amenintat cu actiuni de protest, inclusiv cu animale aduse in Bucuresti, daca autoritatile nu rezolva problema deficientelor legate de inregistrarea vacilor, problema imputabila autoritatilor (n.r. - fara aceasta inregistrare ei nu pot primi subventia). Totodata, ei au solicitat si stabilirea cuantumului subventiei, care imediat a fost anuntat oficial de minister la 240 de lei/vaca. Astfel, cescatorii vor putea obtine subventia pentru bovine in baza unei adeverinte eliberate de medicul veterinar, care sa ateste existenta animalelor.
Vin putin, dar bun
Specialistii recomanda achizitia vinurilor de colectie din recolta acestui an, vinuri pe care le considera a fi de referinta, se arata intr-un comunicat de presa al Patronatului National al Viei si Vinului. In acest an, recolta de vin este marcata de seceta inregistrata, fapt ce a determinat obtinerea unui vin cu calitati exceptionale. Cantitativ, productia de vin din acest an se va situa la 5,5 milioane de hectolitri, in usoara scadere fata de recolta de circa sase milioane de hectolitri din 2006. Din aceasta cantitate, 1,5 - 2 milioane de hectolitri vor fi pusi in vanzare, restul cantitatii fiind destinata autoconsumului, a declarat Ovidiu Gheorghe, directorul patronatului. El a precizat ca vinul produs in acest an ar putea genera venituri totale de circa 450 de milioane de euro.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.