Actorul britanic Michael Palin a calatorit recent in Europa de Est si descrie, intr-un serial BBC, modul in care regiunea si oamenii s-au schimbat in ultimii 17 ani.Actorul Michael Palin a realizat un
filmulet despre „noii europeni" Michael Palin, cunoscut din serialul tv de comedie „Monty Python", spune ca, aproape peste tot unde a fost, in 20 de tari din Europa, oamenii s-au bucurat sa vorbeasca cu el si sa-si spuna povestile dinainte si de dupa caderea comunismului. Palin a vorbit cu oamenii mai mult despre trecutul lor, pentru ca e greu de spus ce le rezerva viitorul locuitorilor din aceasta zona. „Lucrurile se schimba foarte repede. Romanii si bulgarii au devenit membri ai UE chiar in timpul filmarii acestui documentar. Majoritatea dintre ei cred ca Uniunea le va schimba tara si, mai ales, vor cistiga, in acest fel, respect pe plan international", povesteste Palin. Noile economii au insa probleme, pentru ca cei bogati devin si mai bogati, iar saracii traiesc in general mai rau decit inainte de 1989. Fara ajutoare din partea Guvernului, micile gospodarii din Moldova, de exemplu, nu pot supravietui si tot mai multi oameni cauta de lucru in strainatate.

Palin a filmat intr-un sat din Moldova si a explicat cum fetitele ale caror parinti au plecat la munca peste hotare pentru a cistiga mai multi bani au ramas acasa, foarte vulnerabile la traficantii de carne vie, care nu numai ca le sint concetateni, ci chiar consateni.

Trebuie sa mai treaca cel putin o generatie pina cind istoria cruda a Europei Centrale si de Est va reusi sa se transforme si sa faca fata noilor provocari, dar lucrurile se misca mai repede cind oamenii comunica intre ei, conchide actorul britanic.