Presedintele american George Bush nu a fost prezent ieri la manifestarile de la New York, care au marcat sase ani de la atacurile de la 11 septembrie. Ceremonia a inceput intr-un parc din apropiere de Ground Zero, locul in care in urma cu sase ani s
Presedintele american George Bush nu a fost prezent ieri la manifestarile de la New York, care au marcat sase ani de la atacurile de la 11 septembrie. Ceremonia a inceput intr-un parc din apropiere de Ground Zero, locul in care in urma cu sase ani se inaltau turnurile gemene. Bush a preferat sa tina un moment de reculegere pe peluza Casei Albe. Speculatiile si dezvaluirile privind organizatorii atentatelor continua sa apara. Potrivit publicatiei Liberation, care trimite la un raport secret al FBI, liderul operational al teroristilor care au comis atentatele de la 11 septembrie ar fi folosit si un numar de telefon din Romånia. Informatia a generat reactii diferite in råndul responsabililor de la Bucuresti. Fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Adrian Nastase sustin ca nu stiu nimic. SRI spune ca nu exista nici o legatura intre telefon si atentator, in timp ce Ioan Talpes, care era atunci consilierul lui Iliescu, a declarat ca informatia a fost analizata in CSAT. De asemenea, RFI Romånia a afirmat ca nu este numar de Romania, potrivit unor surse care au citit raportul FBI.

Pe lista numerelor de telefon utilizate de Mohammed Atta, liderul operational al teroristilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, figureaza si un numar din Romania, a afirmat ieri publicatia franceza Liberation. Cotidianul precizeaza ca rezultatele anchetei in acest caz nu se cunosc, prin urmare nu se stie in ce scop a folosit Atta numarul din Romania. Numarul de telefon la care se face referire in Liberation preluat este 040 71 899 042 si nu este numar de Romania, avand un 0 mai putin, sustine insa RFI Romania. De fapt - potrivit unor surse care au citit raportul, citate de RFI -, numarul exact din raportul FBI este 040 71 899 042 (cu un zero mai putin la inceputul numarului decat prefixul Romaniei) si apare in mai multe documente oficiale cum ar fi cele ale unui tribunal din Statul Virginia sau Banca Nationala a Ciprului, ca fiind folosit de Ramzi Bin al-Shibh, un apropiat al lui Atta. Pe de alta parte, cifrele care urmeaza asa-zisului prefix nu au apartinut niciodata a unui post telefonic romanesc, fix sau mobil, au declarat surse din cadrul Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei. Cotidianul francez afirma ca informatiile provin dintr-un raport clasificat al FBI realizat in 2001, care dezvaluie activitatile celor 19 autori ai atentatelor de la 11 septembrie in cursul perioadei de optsprezece luni care au precedat atacurile comise pe teritoriul Statelor Unite.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.