Telefonia fixa a fost "detronata" de telefonia mobila. Apoi a aparut VoIP-ul si toti marii operatori au trebuit sa-si regandeasca afacerile. Niste suedezi testeaza un serviciu care ar putea "cutremura" GSM-ul: telefonia mobila peer-to-peer.

Este greu sa ne imaginam cum ar fi aratat azi industria muzicala, cinematografica sau software daca nu ar fi existat tehnologia peer-to-peer. Pentru cei care se implica in campanii antipiraterie, inexistenta p2p se rezuma la o suma uriasa pentru companii si atat. Pentru consumatorul de rand, p2p-ul e mai complex. Iata ca niste suedezi dezvolta servicii de telefonie mobila pe baza de p2p. Cu ajutorul unor terminale speciale, fara o statie de baza; fiecare mobil acopera o suprafata de maximum 2 kilometri, formand practic un "mesh network" (odata activat un terminal, acesta cauta automat un altul aflat in raza lui de actiune). Fiecare telefon este un nod intre alte terminale. Nu e nevoie nici de o retea "externa", nici de un operator.

TESTE. Compania suedeza TerraNet testeaza aceste servicii in Tanzania si Ecuador, iar fondatorul Anders Carlius declara intr-un interviu BBC ca Ericsson i-a sprijinit cu 3 milioane de lire sterline. In acelasi timp, multe alte companii din domeniul telecomunicatiilor (operatori si furnizori de echipamente) incearca "sa-l convinga" pe Carlius ca "tehnologia nu este fiabila si ca nici nu poate exista un model de business".