Culesul viei a adus in Spania noi valuri de imigranti, cei mai multi din Romania si Bulgaria.    
Organizatiile care apara drepturile muncitorilor in Spania au atras atentia ca angajatorii obisnuiesc sa-i trateze pe sezonier
Culesul viei a adus in Spania noi valuri de imigranti, cei mai multi din Romania si Bulgaria.    
Organizatiile care apara drepturile muncitorilor in Spania au atras atentia ca angajatorii obisnuiesc sa-i trateze pe sezonieri ca pe niste "muncitori de unica folosinta". Presa iberica a semnalat deja cazuri de romani veniti la cules nevoiti sa locuiasca la gramada, in case vechi, in rulote sau in corturi. In provincia Ciudad-Real, o zona viticola importanta, lucrurile par sa se fi imbunatatit fata de anii trecuti. "Acum s-au incheiat contracte inca din luna mai pentru culesul strugurilor. Mai sunt si romani care vin asa, la nimereala, unii mai prind de lucru cateva zile, altii apeleaza si la noi, si la Crucea Rosie spaniola ca sa-i ajute, caci sunt victime ale altor romani care le promit de lucru, insa ii abandoneaza. Anul acesta, deocamdata, nu am avut nici un caz", ne-a spus preotul Alexandru Cotoraci, de la parohia Sfantul Mina, din Ciudad Real.     40-50 EURO PE ZI. In urma cu trei luni, grindina a distrus recolta de struguri in unele zone din Castilla la Mancha, "iar romanii care lucrau exclusiv in domeniul viticol au fost nevoiti sa plece acasa, autocare intregi au plecat, imediat dupa dezastru", ne-a mai spus preotul Alexandru Cotoraci. In zonele in care recolta este buna, romanii sunt platiti cu 40-50 de euro pentru ziua de lucru. "Romanii sunt apreciati de spanioli, caci lucreaza mult, bine si ieftin. Altii au pretentii mai mari, in speta andaluzii sau marocanii", a adaugat preotul. Deocamdata, se culeg soiurile timpurii si abia din 17 septembrie se trece la faza puternica a recoltatului. Ca sa poata lucra in Spania, romanii au inca nevoie de un permis de munca. Potrivit estimarilor facute de ziaristii spanioli, de pe un hectar de vie un proprietar scoate un profit de aproximativ 24.000 de euro.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.