Inflatia a atins in august limita superioara tintita de BNR pentru acest an.Pe linga vremea potrivnica, guvernatorul Isarescua gasit „dusmanii" in posta si telecomunicatii Scumpirea alimentelor si a tarifelor la servicii, in special la cele de posta si telefonie, a urcat inflatia anuala cu aproape 1% in luna august pina la 4,96% la nivelul ultimelor 12 luni, peste estimarile analistilor, arata Institutul National de Statistica (INS). Cea mai mare crestere a preturilor s-a inregistrat in luna august la piine si produse de panificatie (3,44%), legume (3,83%), oua (13,55%), precum si la servicii postale (23,26%) si de telefon (3,01%). La categoria marfurilor nealimentare, o crestere semnificativa a preturilor s-a inregistrat doar la autoturisme si la piese de schimb, care s-au scumpit cu 1,07% fata de luna precedenta, si la tutun si tigari, care au urcat cu 0,85%. Inflatia inregistrata la aceasta ora a depasit si cele mai pesimiste estimari ale analistilor bancilor, iar o noua majorare a preturilor administrate ar scoate inflatia din culoarul de 3-5% tintit de BNR pentru sfirsitul anului, spun acestia. Economistul-sef al ABN Amro Bank Romania, Radu Craciun, a spus ca piata a anticipat corect factorii care urmau sa stimuleze accentuarea inflatiei in august, dar amploarea acestora a depasit estimarile analistilor.

Seful departamentului de cercetare al Raiffeisen Bank Romania, Ionut Dumitru, a spus ca ritmul de crestere a pretului la piine a depasit asteptarile sale, iar impactul a fost semnificativ data fiind ponderea ridicata a acesteia in indicele preturilor de consum. Dumitru a estimat ca preturile la alimente vor continua sa creasca pina la sfirsitul anului, ca efect al secetei.

Ciprian Dascalu, economist senior la ING Bank Romania, crede ca BNR nu va modifica in acest an rata dobinzii de politica monetara, ci probabil in primul trimestru din 2008, ca sa compenseze efectele inflationiste.

Economistul-sef al BCR, Lucian Anghel, a atras atentia ca „lipsa investitiilor in agricultura isi face simtite efectele, iar Produsul Intern Brut depinde astfel de starea vremii", a spus Anghel. „Cred ca la urmatorul raport trimestrial asupra inflatiei (din 31 octombrie - n.r.) BNR isi va modifica estimarea de 3,9% pentru finalul acestui an", a spus economistul BCR.

Socul cresterii preturilor la alimente a fost resimtit in toata Europa de Est. Datele privind inflatia, publicate ieri in Romania, Ungaria si Slovacia, si luni in Cehia, arata o accelerare a cresterii preturilor alimentelor, dupa ce canicula si seceta din unele zone au redus drastic recoltele din regiune.

„Majorarea din august a preturilor este doar inceputul, problema este amploarea efectului negativ asupra inflatiei de baza", a declarat Martin Blum, seful departamentului de cercetari in domeniul pietelor emergente al UniCredit din Viena. Blum considera ca Polonia si Romania sint cele mai expuse la riscurile accelerarii inflatiei.

Inflatia Romaniei a ajuns subiect pe site-ul bursei americane Nasdaq. Cititi pe www.cotidianul.ro/select