Aprobarea noului proiect de Cod silvic va favoriza maltrarea si distrugerea a aproximativ 30% din padurile din Romania, adica peste un milion de hectare, intrucat acesta nu contine obligativitatea administrarii lor, sustin reprezentantii Federatiei
Aprobarea noului proiect de Cod silvic va favoriza maltrarea si distrugerea a aproximativ 30% din padurile din Romania, adica peste un milion de hectare, intrucat acesta nu contine obligativitatea administrarii lor, sustin reprezentantii Federatiei pentru Apararea Padurilor (FAP). Acestia solicita Parlamentului si presedintiei sa impiedice aprobarea proiectului in forma in care a fost prezentat Camerei Deputatilor, care ar transforma padurile intr-un joc de compensatii politice si un subiect de natura electorala.

Principala nemultumire pe care reprezentantii federatiei o au cu privire la proiectul de Cod silvic tine de faptul ca in acest document nu este prevazuta mentinerea padurilor in administrarea unor ocoale silvice. „Astfel nu va mai fi asigurata gestionarea padurilor prin respectarea stricta a regimului silvic“, a declarat, ieri, Marian Stoicescu, presedintele Federatiei pentru Apararea Padurilor. „Nu este mentionata constituirea ocoalelor de regim silvic pentru administrarea padurilor de suprafata mica, proprietate a unor persoane fizice si juridice“, a explicat acesta. I n plus, din document lipsesc dispozitiile referitoare la reconstructia ecologica a padurilor deteriorate, desi 40% dintre ele ar fi in aceasta situatie. Documentul admite insa taieri rase (complete) ale padurilor pe suprafete de 3-5 hectare, in timp ce alte tari europene cu conditii naturale similare Romaniei, cum ar fi Elvetia sau Slovenia, fie au interzis taierile, fie le-au limitat la un hectar.

Pasunatul in paduri, favorizat, nu interzis
„Proiectul de Cod silvic favorizeaza pasunatul in padurile de productie si protectie. Aceasta va agrava si mai mult, starea de sanatate a padurilor respective, cu atat mai mult cu cat acestea au fost afectate si de seceta“, explica liderul sindical. „Padurile romanesti nu au mai fost atat de afectate de seceta ca anul acesta din 1946. In aceste conditii, pasunatul ar trenui sa fie interzis, iar noi sa ne orientam spre cultivarea speciilor rezistente la seceta.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.