Daca e septembrie, e un drum care leaga Romania de Italia. Un altfel de drum, unul cultural: Via Cultura. Manifestarile se desfasoara la Bucuresti si-l omagiaza pe marele sculptor italian Antonio Canova.

Primaria Municipiului Bucuresti organizeaza prin ArCuB  impreuna cu Directia Cultura si Administratia Monumentelor si Patrimoniului Turistic, o serie de manifestari culturale ce fac parte dintr-un schimb cultural italiano-roman. Drumul inceput acum se va intinde de-a lungul mai multor ani si va fi un bun prilej pentru cultura romaneasca de a se afirma pe plan european. Anul acesta, publicul poate viziona si chiar lua parte in mod direct la diverse spectacole de teatru, dans, arta figurativa si muzica, toate astea fiind concepute ca un omagiu adus Bucurestiului si lui Antonio Canova.


SE-DUCERE. Serile zilelor de 10 si 11 septembrie ne-au dus cu gandul la Mircea Eliade, la Caragiale si, de ce nu, la faimoasa pelicula a lui Kubrick, "Cu ochii larg inchisi". Publicul, care venise sa vada un spectacola€¦ normal, a fost condus, pe nesimtite, pe un drum initiatic, spre un tunel al timpului si al dorintelor ascunse. N-au lipsit calauzele, intalnirile cruciale, suspansul, intunericul strapuns de licaririle lumanarilor, drumul intortocheat, sugerat gestual, surprizele de tot felul care alcatuiesc o lume magica. Tot asteptand sa-nceapa spectacolul, publicul, alcatuit din actori, jurnalisti sau simpli curiosi, s-a trezit ca el insusi facuse show-ula€¦ Proiectul Se-Ducere Bucharest este realizat de LIS (Laboratorio Immagine Sensoriale). In regia Antonellei Cirigliano, cei care ne-au ghidat au fost: Daria Tonzig, Lilith Cattaneo, Gianluca Santo, George Calin, Adrian Ciglenean, Corina Druc, Rodica Ionescu, Daniel Iordan, Horia Manea, Axel Moustache, Valentina Popa, Claudia Prec, Andrei Seusan, Antonella Vladescu, si David Zory.


PIEGA CANOVA. Al doilea demers cultural poarta titlul "Piega Canova". Este un cvadruplu spectacol de dans contemporan, gazduit de Sala Atelier a TNB, doua spectacole la 12 si alte doua la 13 septembrie, orele 19:00 si 21:00. Umbrele si luminile compun lumea coregrafului Virgilio Sieni, inspirat de operele celui supranumit "noul Phidias": celebrul Antonio Canova.


Ne cuceresc italienii!Intre 10 si 23 septembrie, la Muzeul Municipiului Bucuresti, vor fi expuse "Dansatoarele lui Antonio Canova", o serie de desene din colectia Museo Civico di Bassano, manifestare ocazionata de sarbatorirea a 250 de ani de la nasterea sculptorului. Piata Constitutiei si Centrul Istoric al Bucurestiului vor deveni, pentru doua dupa-amiezi, cele ale zilelor de 22 si 23 septembrie, strazile si pietele orasului Bassano de acum peste 100 de ani. "Le Arti per Via" (Mestesuguri pe strazi), un amalgam reusit de grup folk, muzeu in miscare si teatru de strada, va aduce in mijlocul nostru 55 de mestesugari italieni. Acestia isi vor prezenta, interactionand cu publicul in acelasi fel in care o faceau si inaintasii lor bassanezi, meseriile si produsele. Sarbatoarea stradala va preceda Noaptea Alba a orasului din data de 22 septembrie si va incheia manifestarile prilejuite de schimbul cultural Via Cultura din acest an.