Asa s-a ales al saselea Patriarh al romanilorLa alegerile de Patriarh, eveniment petrecut ieri la Palatul si Resedinta Patriarhala, nu a fost asa cum si-ar inchipui cei care se gandesc la cuvantul "alegeri". Lucrurile sunt mai tainice aici decat in a
Asa s-a ales al saselea Patriarh al romanilorLa alegerile de Patriarh, eveniment petrecut ieri la Palatul si Resedinta Patriarhala, nu a fost asa cum si-ar inchipui cei care se gandesc la cuvantul "alegeri". Lucrurile sunt mai tainice aici decat in alte parti. Pentru cine nu intelege lucrarea care se petrece in Biserica lui Dumnezeu, atata lipsa de transparenta poate parea nefireasca. Altfel,
este normal.


9:30. In Catedrala Patriarhala inca nu s-a terminat slujba Liturghiei. A putut sa intre in biserica oricine, inclusiv fotoreporterii, dar dupa cateva minute au fost poftiti afara posesorii de camere TV si de aparate de fotografiat. "De ce?", se revolta zecile de ziaristi. "Parintele Stoica a zis ca avem voie." "Da, dar nu doresc acest lucru si ierarhii care slujesc", li se raspunde. Ni se vor da fotografii facute de cineva de la Patriarhie. Curtea este plina, sunt vreo sase televiziuni care si-au trimis cameramanii si reporterii, si se mai zaresc alte zeci de reportofoane, de carnetele si pixuri gata sa consemneze evenimentul.


9:40. Istoricul Petre Guran, aparut pe la tv in ultimele zile la emisiuni cu tema noului Patriarh, vrea sa intre in biserica. Un SPP-ist ii spune ca numai fetele bisericesti au voie acolo. "Ce, eu n-am fata bisericeasca?", intreaba acesta. Nu mai conteaza ce i s-a raspuns.


9:45. De la Biroul de Presa ni se da lista completa a membrilor Colegiului Electoral Bisericesc format din Membrii Sfantului Sinod, membrii delegati ai eparhiilor, membrii Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, membrii de drept ai Adunarii Nationale Bisericesti. Ei vor decide cine sa fie Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In fapt 161, pentru ca au lipsit doi ierarhi, Ioachim, Episcopul Husilor, si Eftimie, Episcopul Romanului, fiind bolnavi, iar 3 laici au lipsit si ei. Doua posturi de episcopi sunt vacante.


10:00. Ierarhii, membri ai Sfantului Sinod, ies din Catedrala in timp ce clopotele suna solemn. Se indreapta senini spre sala sinodala din Resedinta Patriarhala, unde vor desemna candidatii la scaunul patriarhal. Toata lumea vrea sa-i fotografieze cat mai de aproape. Sunt singurele poze, de altfel, pe care fotoreporterii le pot face. Nici picior de ziarist nu are voie in sala sinodala, la sedinta. Ultimii dintre episcopi ies, parca spre confirmarea pronosticurilor facute de toti, exact ierarhii considerati "favoriti". Umar langa umar, pasesc spre treptele resedintei, zambitori, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Cel tanar il va sustine pe cel mai in varsta? Apoi trece cu faldurile camilafcei in vant si IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spunandu-i ceva tainic lui IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.


10:30. Bogdan Teleanu de la Biroul de Presa preia de la Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, informatii din sedinta Sfantului Sinod. Asa aflam numele celui care prezideaza sedinta: IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ales pentru vechimea in arhierie.


10:40. In timp ce ierarhii isi fac treaba in sala sinodala, asa cum le dicteaza constiinta si credem ca si Duhul Sfant, noi, ziaristii socializam. Se aduce in discutie site-ul de pariuri care are ca miza - ce credeti? - Noul Patriarh. Cica Mitropolitul Bartolomeu ar fi fost dat acolo drept castigator, dar numai din ratiuni financiare, ca de fapt se crede ca Mitropolitul Daniel ar iesi totusi invingator.


10:50. In disperare de cauza, jurnalistii au sarit cu tot cu microfoane si camere pe un biet calugar, traitor la patriarhie, pe care l-au intrebat cam cine ar crede ca va iesi si ce calitati sa aiba. Le-a raspuns si el mai nimic. Ce putea sa spuna?


11:00. O informatie de la Parintele Stoica, prin telefon la Bogdan, care ne spune: presedintele Sinodului va fi asistat, ca barbati de incredere, de doi ierarhi, Irineu Bistriteanu si Calinic Botosaneanu, cei mai vechi in arhierie. Secretar al Sfantului Sinod, Casian de Vicina, episcopul-vicar de America si Canada, fiind cel mai nou in arhierie.


12:00. Asteptam un comunicat oficial in care sa se spuna numele candidatilor. Inca nu s-a terminat sedinta. In timp ce scriu, in centrul de presa amenajat cu acest prilej la etaj, in Palatul Patriarhal, ma priveste dintr-un tablou insusi Patriarhul Teoctist. De data aceasta, mana Patriarhului binecuvinteaza doar astfel.


12:20. Secretarul Sfantului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanu, anunta in aceasta "zi binecuvantata", numele mult asteptate: ca prim candidat, Mitropolitul Daniel, apoi Mitropolitul Bartolomeu, si, surpriza, al treilea, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Inca de la inceput, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a renuntat la candidatura, iar IPS Teofan s-a retras si el in al doilea tur de scrutin. Trei candidati, trei calitati: IPS Daniel, mare administrator, IPS Bartolomeu, mare carturar, PS Ioan, mare traitor, in primul rand calugar.


PANA SPRE ORA 16:00. In Catedrala Patriarhala, credinciosii se roaga pentru a avea un Pastor "dupa voia lui Dumnezeu", cum spune un domn cu parul alb, Constantin. Pe mormantul Patriarhului Teoctist, proaspat asezata placa de marmura sustine buchete imense de flori albe, mai ales crini. Afara, o femeie pe care o vad mereu la slujbe importante pe Deal, imbracata intr-un fel de mireasa, zdruncinata la minte, rosteste cantari in care parca s-ar ruga defunctului Patriarh. Dincolo, bancile aleii, pline de oameni sarmani. Dincoace, asteptarea.


16:15. Ierarhii, din nou sub frenezia aparatelor de fotografiat si filmat, dinspre Resedinta spre Catedrala. Slujba de Te Deum.


17:00. Clerici si laici, ierarhi si mireni, reuniti in Colegiul Electoral Bisericesc, au mers in aula mare pentru votul final. In curtea Patriarhiei au aparut cativa protestatari cu un banner pe care scria: "Fara masonerie la Patriarhie!".


18:30. Primul tur de scrutin: scorul 80 de voturi - IPS Daniel, 62 de voturi - IPS Bartolomeu si 18 voturi - IPS Ioan. A inceput al doilea tur de scrutin.


19:30. Avem Patriarh. Al saselea.


Candidatii si votantiiIata pe scurt, CV-urile celor care au fost alesi candidati la scaunul patriarhal. IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, nascut la 22 iulie 1951 in satul Dobresti, Timis, in familia invatatorului Alexie Ciobotea, a facut studii stralucite in teologie, in tara si strainatate, a participat la diferite adunari si conferinte cu caracter ecumenic, a obtinut titlurile de doctor in teologie atat la Universitatea din Starsbourg, cat si la cea din Bucuresti. In monahism a intrat in 1987. IPS Bartolomeu Anania s-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile, judetul Valcea. A urmat cursurile a trei facultati, Medicina, Conservator si Teologie. A facut puscarie politica la Aiud, acuzat de legionarism. Ca monah si teolog, a avut mai multe demnitati si functii. S-a retras la manastirea Varatec, unde timp de 10 ani a diortosit si adnotat Biblia. Este si scriitor apreciat.
PS Ioan Selejan, Episcopul de Covasna si Harghita, s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in Pietrani, Bihor. Dupa ce a terminat Facultatea de Instalatii si Automatizari in 1976, s-a calugarit la manastirea Lainici. A absolvit apoi si Facultatea de Teologie din Sibiu. Este doctor in Egiptologie si Orientalistica. In 1994 a fost chemat de la Ierusalim, unde era Superiorul Asezamintelor, pentru a fi numit Episcop al Covasnei si Harghitei. Intre laicii care au votat Patriarhul s-au aflat: Alexandru Oproiu, Mihai Teodorescu, Constantin Balaceanu Stolnici, Ilie Badescu, Viorel Roman, Dorel Onaca, Vasile Lupu, Nicolae Baciut, Sorin Frunzaverde, Petre Marian Milut.
  IPS Daniel: "Vreau ca BOR sa fie mai bine cunoscuta" In primul sau mesaj in calitate de Patriarh, Mitropolitul Daniel si-a exprimat dorinta de a sluji Biserica Ortodoxa Romana "asa cum a facut-o" predecesorul sau, Patriarhul Teoctist, el multumind Sfantului Sinod si membrilor Colegiului Electoral Bisericesc pentru increderea acordata. Noul Patriarh a pledat pentru "pretuirea, pastrarea si cultivarea" tuturor lucrurilor lasate de Patriarhul Teoctist, decedat in 30 iulie, la varsta de 92 de ani. IPS Daniel a declarat ca intentioneaza sa pastreze biserica pe linia pe care a inscris-o predecesorul sau Teoctist, "conform dorintei Sfantului Sinod", si sa faca totul pentru ca BOR sa devina mai cunoscuta. In acelasi timp, el a facut apel la "toti cei care iubesc biserica si tara noastra" sa ajute patriarhul in noua misiune ce i-a fost miercuri incredintata. "Avem nevoie de sfaturile voastre, de incurajarea voastra, avem nevoie de cooperarea dumneavoastra si consideram ca Dumnezeu ne va binecuvanta atunci cand noi ne vom apropia de El, ascultand cuvantul Evangheliei", a spus Daniel. Raspunzand intrebarilor unor jurnalisti, Daniel a afirmat ca intentioneaza sa faca BOR "mai cunoscuta pe toate planurile". "Este cunoscuta si in prezent, dar vreau sa fie mai bine cunoscuta in multiplele ei lucrari", a spus IPS Daniel. Sfantul Sinod l-a validat pe IPS Daniel in functia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, stabilind ca la 30 septembrie sa aiba loc ceremonia de investire a acestuia in noua functie, a declarat pentru Mediafax purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Constantin Stoica. Noul patriarh va avea titulatura "Prea Fericirea Sa, Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Prea Fericitul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane". In perioada de la alegere pana la investire interimatul va fi asigurat tot de IPS Daniel, care dupa moartea patriarhului Teoctist a fost numit loctiitor de patriarh. Reactiile politicienilor Presedintele Traian Basescu a transmis felicitari IPS Daniel pentru alegerea sa in demnitatea de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. "Presedintele Traian Basescu a urat Prea Fericirii Sale ani indelungati si impliniri ca Intaistatator al crestinilor ortodocsi din Romania, exprimandu-si increderea ca Prea Fericirea Sa Daniel isi va dedica intelepciunea si experienta slujirii valorilor credintei si calauzirii Bisericii Ortodoxe Romane intr-o societate moderna si europeana", se arata intr-un comunicat al Presedintiei. La randul sau, premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, prin alegerea noului patriarh, Biserica Ortodoxa Romana va avea posibilitatea sa isi reafirme o data in plus importantul rol de reper moral, implicandu-se si mai mult in proiectele sociale derulate in ultimii ani. Premierul a aratat din nou ca este dezamagit pentru faptul ca alegerile noului patriarh au fost "politizate", printr-o implicare mult prea accentuata a unora dintre reprezentantii clasei politice. Si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, a adresat cele mai sincere felicitari IPS Daniel. "Avem cu totii obligatia pastrarii scarii valorilor morale crestine, iar Biserica noastra a jucat in acest sens un rol esential, pentru ca s-a bucurat, intotdeauna, de increderea romanilor, mai ales in perioadele dificile, cum a fost si trecerea de la statul de tip totalitar la democratie", a spus presedintele Senatului.     MOMENT INSEMNAT. Presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat convingerea ca IPS Daniel va fi cel mai puternic, respectat si influent Patriarh al Romaniei. "Consider ca noul Patriarh va continua mostenirea IPS Teoctist si sunt convins ca va aduce un plus de rigoare si de deschidere Bisericii Ortodoxe Romane catre miscarea ortodoxa europeana", a spus Geoana. Vicepresedintele PNL, Puiu Hasotti, a declarat ca implinirile noului Patriarh vor fi implinirile neamului romanesc si si-a exprimat speranta ca "noul Patriarh va continua traditia Bisericii Ortodoxe Romane, ca va implica si mai mult Biserica in viata comunitatilor romanesti". La randul sau, liderul PD, Emil Boc, si-a manifestat speranta ca noul patriarh sa duca mai departe testamentul Preafericitului Teoctist. "Ma bucur ca alegerea Patriarhului s-a facut in persoana Mitropolitului Daniel, respectandu-se o traditie ce dureaza de la Cuza", a declarat si vicepresdintele PRM, Lucian Bolcas. Nu in ultimul rand, Regele Mihai a aratat ca alegerea noului patriarh reprezinta un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine. "Familia noastra si cu mine suntem alaturi de toti romanii ortodocsi care au, incepand de astazi, un nou Patriarh, Prea Fericitul Parinte Daniel. Consideram aceasta zi un moment insemnat pentru credinta stramoseasca si pentru Romania de maine", se arata in mesajul Regelui Mihai.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.