Vanzarile de placi de gips-carton vor creste cu 20%-30% in 2007, pana la o valoare de peste 65 milioane de euro. Daca luam in calcul si profilele metalice si ipsosurile folosite la imbinari, rezulta o piata de 350 de milioane de euro.

Consumul de placi de gips-carton pentru compartimentari interioare ale locuintelor sau birourilor este, in Romania, de 2,2-2,6 metri patrati pe locuitor. Similar cu cel din Polonia, insa sub cel consemnat in tarile din vestul Europei (3-4 metri patrati pe locuitor).


MOTOR. "Investitiile masive din piata imobiliara, atat in sectorul rezidential, cat si in cel nerezidential, au determinat o majorare importanta a pietei de gips-carton, care va creste cu 20%-25% pana la sfarsitul anului", sustine Constantin Hariton, directorul general al firmei Rigips Romania, membra a grupului francez Saint-Gobain. Reprezentantii Norgips Romania, parte a grupului german Knauf, sunt chiar mai optimisti, estimand ca ritmul de crestere va depasi 30%, pe fondul avansului general al pietei materialelor de constructii si al relaxarii conditiilor de acordare a creditelor bancare. "Printre factorii care vor favoriza avansul vanzarilor de gips-carton se numara si deficitul de imobile rezidentiale, comerciale si de birouri de pe piata, increderea investitorilor in potentialul economic al Romaniei, care a crescut mai ales dupa integrarea in UE, precum si forta crescanda a leului, care va incuraja importurile", a explicat Nicu Alexandrescu, directorul de tara la Norgips Romania.

Nu e deci de mirare ca jucatorii de pe aceasta piata se asteapta sa vanda, anul acesta, 50-55 milioane de metri patrati de gips-carton, in valoare de peste 65 milioane de euro. Si cum pentru montarea acestor placi e nevoie si de accesorii, profile metalice si ipsosuri pentru imbinari, piata sistemelor de gips-carton va depasi 350 milioane de euro.


VANZARI. Cele mai mari "consumatoare" de astfel de sisteme sunt segmentele comercial, industrial, logistic si al cladirilor de birouri. Abia mai apoi vine segmentul constructiilor rezidentiale. Si cum in Capitala se construieste cel mai mult, e clar ca aceasta reprezinta cea mai buna piata de desfacere. "Vanzarile cu cea mai mare pondere se inregistreaza in jurul marilor orase, unde au fost demarate investitii masive in proiecte imobiliare. Cea mai mare cerere de gips-carton este in Capitala, unde sunt livrate circa 40% din produsele noastre", spune Sebastian Popescu, directorul general Lafarge Arcom Gips. Insa viitorul ar putea aduce o crestere puternica a cererii pe sectorul rezidential, precum si a celei provenite din zona oraselor medii si mici, pe fondul extinderii activitatilor imobilare, apreciaza Hariton.


Preturile ar putea crestePreturile sistemelor de gips-carton au ramas relativ constante in 2007, iar pana la sfarsitul anului nu se intrevad scumpiri, potrivit estimarilor Lafarge Arcom Gips. Insa, pe viitor, ne putem astepta la majorari de pret. "In principiu, pe masura ce investitiile avanseaza, productivitatea va creste, costurile de productie vor scadea, iar efectul asupra preturilor va fi, evident, pozitiv. Totusi, nu trebuie sa ne facem iluzii, costurile legate de energie, salarii, transport, materiale auxiliare importate sau interne vor duce la scumpirea evidenta a produselor in urmatorii ani", atrag atentia cei de la Rigips. La ora actuala, pretul mediu al unui metru patrat de gips-carton porneste de la 1,1 euro, fara TVA, si creste in functie de calitatea sistemelor si solutiilor folosite, tipul si grosimea placii, amestecul de produse utilizate sau costurile legate de transport.


ProblemeDesi cererea este in crestere si afacerile merg bine, jucatorii de pe piata autohtona de gips-carton se plang ca duc lipsa de personal calificat pentru montarea acestor sisteme care sunt din ce in ce mai sofisticate. De asemenea, insuficienta produselor auxiliare folosite la fabricarea gips-cartonului, impiedica dezvoltarea mai rapida a solutiilor de lucru moderne si va determina, pe termen scurt, blocaje in privinta furnizarii materialelor, in special in perioadele de varf de sezon, spun reprezentantii Lafarge.