Corespondent a din Chisinau
Presa procomunista de la Chisinau nu este multumita de decizia MAE roman de a nu-l retrimite la post pe seful Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei din Chisinau, Alexandru Rus, si acuza "mafia" de la Bucuresti.
Corespondent a din Chisinau
Presa procomunista de la Chisinau nu este multumita de decizia MAE roman de a nu-l retrimite la post pe seful Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei din Chisinau, Alexandru Rus, si acuza "mafia" de la Bucuresti.

Autoritatile de la Chisinau nu au comentat deocamdata declaratia de marti a sefului diplomatiei de la Bucuresti, Adrian Cioroianu, potrivit careia seful Sectiei consulare a Ambasadei Romaniei din Chisinau, Alexandru Rus, nu se va mai intoarce la post. In schimb, presa proguvernamentala de la Chisinau schimba accentele in acest scandal, iar autoritatile comuniste recurg la noi atacuri diplomatice impotriva Romaniei.


"MAFIE". Ziarul Moldova Suverana scria, in numarul de ieri, ca: "Mafia vizelor din Ministerul roman de Externe a ramas neatinsa". (...) "Este de la sine inteles ca reteaua traficantilor de vize formata din cetateni moldoveni nu putea functiona fara complicitatea sectiei consulare romane. Avand in vedere insa ca aprobarea de viza se obtine de la Bucuresti, asa cum a confirmat de altfel si presedintele Basescu, nu-ti trebuie nici macar talent de detectiv pentru a fi sigur ca e vorba despre o retea mafiota cu nucleu in Ministerul de Externe al Romaniei." In acest context, ziarul citat reaminteste despre conferinta de presa de la 30 august sustinuta la Bucuresti de Adrian Cioroianu, conferinta in cadrul careia, scrie Moldova Suverana, ministrul roman de Externe "l-a scos basma curata pe Alexandru Rus".


SCHIMBARE DE MACAZ. Pe de alta parte, autoritatile moldovene si-au orientat ofensiva diplomatica antiromaneasca spre o alta tinta. Zilele acestea, diplomatia moldoveneasca a convocat-o pe Monica Sitaru, insarcinat cu afaceri al Ambasadei Romaniei din Chisinau. Diplomatului roman i s-a comunicat ca "autoritatile moldovene sunt ingrijorate in legatura cu informatiile aparute in presa de la Chisinau, privind intentiile unui deputat roman de a organiza la Chisinau primirea in audienta a cetatenilor moldoveni". (...) "Este un precedent periculos, care trebuie curmat" - sustine Ministerul moldovean de Externe, fara a preciza in ce consta pericolul.


ProtesteIeri, protestele in fata diplomatiei de la Chisinau au fost reluate. Presedintele Miscarii "Actiunea Europeana", Anatol Petrencu, considera ca presedintele Vladimir Voronin ar trebui sa-si prezinte demisia: "Cerem Ministerului de Externe sa deschida cele doua consulate la Balti si la Cahul, deschidere care a fost promisa de Voronin. Deci, domnul Voronin, daca a promis, el trebuie sa se tina de cuvant ori sa-si dea demisia... Una din doua". La intalnirea avuta cu presedintele Traian Basescu la inceputul lunii ianuarie 2007, liderul de la Chisinau a promis ca va deschide cele doua oficii consulare. Ulterior insa, dupa cateva intalniri ale presedintelui Voronin cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, Chisinaul s-a razgandit.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.