Politia germana a declansat o operatiune de amploare pe aeroportul militar american de la Spangdahlem, dupa o serie de amenintari cu bombe contra fortelor SUA.

Amenintarile au fost transmise telefonic, luni seara, la baza de la Spangdahlem, a precizat un purtator de cuvint al politiei, care nu a exclus posibilitatea sa fie vorba de o gluma proasta. Interlocutorul, care vorbea germana cu accent turcesc sau rusesc, a amenintat cu atacarea bazei de la Spangdahlem, impreuna cu cel putin patru complici. In apelul telefonic se vorbea despre „bombe", a declarat politia. „Fortele armate americane au anuntat imediat politia, care a luat urgent masuri de protectie (a bazei), in colaborare cu fortele de securitate americane", au adaugat fortele de ordine. Anchetatorii incearca sa-l identifice pe autorul acestui apel anonim, a precizat purtatorul de cuvint.

Operatiunea intervine la citeva zile dupa cea mai mare actiune de acest gen din ultimii 30 de ani, finalizata cu arestarea a trei persoane suspectate de pregatirea unui complot major care viza obiectivele americane din Germania. Cei trei amenintau ca vor viza cu atentate locurile frecventate de cetateni americani, in preajma comemorarii a 6 ani de la atentatele singeroase din 11 septembrie 2001.

Pe de alta parte, directorul comunitatii de informatii americane, Michael McConnell, a declarat ca programul de interceptare a convorbirilor telefonice a contribuit semnificativ la descoperirea si neutralizarea planului de atacare a unor obiective militare americane din Germania, tocmai de aceea Congresul SUA trebuie sa respinga orice incercare de restrictionare a programului.