PULSUL MEIDCINEI
Parinti panicosi umplu salile de asteptare la ortopezi, venind cu fete palide si ingrijorate de faptul ca odraslele lor au dureri in picioare si dupa parerea lor asta inseamna o dandana mare. Unii medici de familie, dar chiar si o serie de ortopezi pun acestor dureri de picioare un diagnostic gresit si anume dureri de crestere.

Profesor doctor Mihai Jianu, seful Clinicii de ortopedie si chirurgie a coloanei de la Spitalul de copii "Gr. Alexandrescu", "dezamorseaza" acest diagnostic gresit. Nu exista dureri de crestere. Pe unii copii mai jucausi ii dor picioarele mai ales in a doua parte a zilei si noaptea. Aceste dureri sunt pricinuite de oboseala adusa de prea multa joaca.

La micuti, musculatura nu e formata si din aceasta joaca exagerata apar durerile la copiii "argint viu". Daca ar fi vorba de dureri de crestere, de ce nu i-ar durea pe copii si bratele? Caci si acolo oasele cresc.

Durerile asa-zis de crestere, de fapt dureri din pricina oboselii pricinuite de joaca, sunt dureri la ambele picioare. Daca durerea este doar la un picior inseamna ca acel copil a suferit un traumatism la piciorul respectiv, s-a lovit si il doare.