Astazi este primul termen in rejudecarea evenimentelor petrecute la Manastirea "Sfanta Treime" de la Tanacu, jud. Vaslui. Timp de trei zile, intr-un ritual de exorcizare, Irina Cornici a fost tinuta legata pe o cruce de lemn, iar in gura i-a fost ind
Astazi este primul termen in rejudecarea evenimentelor petrecute la Manastirea "Sfanta Treime" de la Tanacu, jud. Vaslui. Timp de trei zile, intr-un ritual de exorcizare, Irina Cornici a fost tinuta legata pe o cruce de lemn, iar in gura i-a fost indesat un prosop pe post de calus. Lipsita de apa si alimente, tanara de 23 de ani moare. De atunci au trecut mai mult de doi ani, desi raportul medico-legal arata clar cine este de vina.

La acea vreme au fost acuzati pentru uciderea tinerei preotul Petru Daniel Corogeanu de 29 de ani si patru maici: Nicoleta, Adina, Elena si Simona. In afara de sensibilitatea deosebita data cazului de faptul ca evenimentele s-au petrecut intr-un locas sfant, o parte din valva a fost starnita si de primul raport medico-legal.

Initial, expertiza intocmita de Dan Gheorghiu, medic primar de medicina legala in Constanta, a concluzionat ca moartea ar fi fost cauzata de o supradoza de adrenalina administrata Irinei de medicii de pe ambulanta care a intervenit la "Sfanta Treime". Cu alte cuvinte, nicicum fetele bisericesti ar fi avut vreo vina. Instanta suprema in domeniu, Comisia Superioara Medico-Legala, a contrazis in totalitate primul raport. Dupa exhumare s-a stabilit ca decesul a survenit din cauza deshidratarii si lipsei de alimente, accentuate de imobilizarea victimei. Este adevarat ca i s-au administrat fetei sase doze de adrenalina, conform fisei intocmite chiar de medicul de pe ambulanta, dar comisia a stabilit ca Irina era deja moarta in acel moment si nu mai existau sanse de resuscitare. In noiembrie, Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui decide neinceperea urmaririi penale in cazul medicilor care au avut-o in ingrijire pe Irina. Totusi, o umbra inca exista in partea medicala. De la data de 9 pana la 24 aprilie, Irina a fost tinuta sub supravegherea Spitalul judetean Vaslui, iar medicii decid ca aceasta poate fi externata.

La 20 septembrie, in anul urmator, la Tribunalul Vaslui are loc prima infatisare in procesul preotului Corogeanu si al celor patru maici, sub acuzatia de lipsire de libertate urmata de moartea victimei, desi initial Parchetul ceruse judecarea acuzatilor pentru omor deosebit de grav.

La 19 februarie a.c., Tribunalul Vaslui il condamna pe Daniel Corogeanu la 14 ani de inchisoare, pe fosta stareta la opt ani, iar pe celelalte trei maici la cate cinci ani. In urma apelurilor inaintate atat de catre Parchetul de pe langa Tribunalul Vaslui, cat si de catre inculpati, Inalta Curte de Casatie si Justitie a trimis procesul la Curtea de Apel Alba.


PEDEPSE MARI. Cazul Tanacu a facut inconjurul lumii. Moartea Irinei Cornici a cauzat rauri de cerneala pe toate meridianele. Imaginea "Romaniei de ev mediu" a aparut la televiziuni de peste tot. Pana si cunoscutul eseist Pascal Bruckner a venit la Vaslui si a produs un reportaj pentru Le Monde. Au aparut si doua carti despre aceasta crima, romanul non-fiction "Spovedanie la Tanacu" de Tatiana Niculescu-Bran si "Pentru cine bat clopotele la Tanacu", a ieromonahului basarabean Savatie Bastovoi, in care li se ia apararea "exorcistului" si calugaritelor care l-au ajutat.

Pedepsele, destul de mari, au fost contestate imediat cu recurs la Curtea de Apel Iasi de avocata condamnatilor, Maria Ilisei.


"MOLDOVA PROFUNDA". Imediat dupa condamnare au reactionat conservatorii din Mitropolia Moldovei. Parintele Proclu de la Manastirea Sihla, ieromonahul basarabean Savatie Bastovoi si alti ierarhi moldoveni au gasit un bun prilej sa atace conducerea BOR, pe motiv ca s-a spalat pe maini si l-a lasat pe Corogeanu sa fie condamnat. S-au activat niste "grupuri de rezistenta" in jurul duhovnicilor Mina Dobzeu si Calistrat. Acestia sunt dusmani ai PF Daniel si s-au opus alegerii sale ca Patriarh. Ei nu se impaca deloc cu ideea de ecumenism si doresc practicarea unei "ortodoxii pure", apropiata de crestinismul rasaritean medieval. Ei au partizani mai ales in Manastirile izolate din Moldova, cum era cea de la Tanacu, si se bazeaza pe laici bogati, cuprinsi de fervoare religioasa.


VIITORUL LUI COROGEANU. Daca se va mentine sentinta initiala, Daniel Corogeanu va sta probabil 7 ani la puscarie, fiindca este infractor primar si, dupa toate probabilitatile, nu va avea un comportament violent in detentie. In acest timp, sustinatorii lui "de afara" vor putea sa-i creeze un mit de martir crestin modern. Cum in mod previzibil BOR va continua sa se modernizeze si sa mearga pe o linie ecumenica, este normal ca si pozitia conservatorilor sa se radicalizeze. Cum dupa 7 ani de post si rugaciune Corogeanu va iesi, el o sa poata fi transformat intr-un soi de mucenic viu, care sa se bata cu exponentii modernizarii BOR, considerati "cripto-papistasi" si masoni.


"Schizofrenie"Irina Cornici s-a nascut in 1982, in Ibanesti, Barlad. Este abandonata de mica, impreuna cu fratele ei, Vasile, la Casa de copii. Vasile este incredintat mai apoi familiei Stoenescu, din satul Cuptoare, jud. Caras Severin, iar Irina ajunge la Liceul Agricol din Zorleni. In 2001 reuseste sa isi gaseasca de lucru ca baby sitter in Germania, unde lucreaza periodic cateva luni pe an, pana in 2005. La 5 aprilie, impreuna cu fratele ei, o viziteaza la Tanacu pe fosta lor colega de orfelinat, Paraschiva. La plecare, Irina are o criza de nervi. In trei randuri este chemata ambulanta. Maicile o leaga pe Irina si o transporta la Spitalul judetean Vaslui, unde dupa doua zile este mutata la Sectia de psihiatrie. La 24 aprilie este externata cu diagnosticul "schizofrenie in stadiu incipient". Irina pleaca la familia Stoenescu ca sa isi recupereze niste bani. Pentru ca primeste doar o mica parte din suma, are o noua criza de nervi. Intoarsa la Tanacu, maicile o leaga si o duc in biserica. Asa cum a stabilit comisia medico-legala, Irina moare la 15 iunie, in urma deshidratarii si lipsei de alimente.



Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.