Presedintele Traian Basescu a decis intrunirea Comisiei speciale pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului, cu privire la inceperea UP fata de Adrian Nastase, prima reuniune urmand sa aiba loc pe 17 septembrie.

Potrivit unui comunicat al Presedintiei seful statului a decis, in baza Legii nr. 115/1999 privind raspunderea ministeriala, intrunirea comisiei speciale instituite pentru analiza sesizarilor cu privire la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre membrii Guvernului.

"Decizia de intrunire a comisiei a fost luata ca urmare a solicitarii Procurorului sef al Directiei Nationale Anticoruptie cu privire la inceperea urmaririi penale fata de Adrian Nastase, fost prim-ministru al Romaniei in perioada 2000-2004. Legea nr. 115/1999 in art. 16 alin. 5 prevede ca pe baza analizei sesizarii, a probelor depuse in sustinerea acesteia, a declaratiilor si a probelor invocate de membrul Guvernului fata de care se solicita urmarirea penala, comisia speciala va prezenta Presedintelui Romaniei un raport cu propuneri privind urmarirea penala sau clasarea sesizarii", se arata in comunicat.

Presedintia mentioneaza ca in conformitate cu Constitutia, seful statului va hotari asupra raportului prezentat de comisia speciala, urmand ca decizia sa fie comunicata presei.

In comunicat se aminteste ca, urmare a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 665 din 5 iulie 2007, procedura speciala prevazuta pentru inceperea urmaririi penale fata de membrii Guvernului in activitate, se aplica si fostilor membri ai Guvernului.

Presedintia precizeaza ca, potrivit deciziei Curtii Constitutionale, "exceptarea fostilor membri ai Guvernului, prin art. 23 alin. (2) si (3) din Legea nr. 115/1999, republicata, de la procedura speciala, derogatorie, prevazuta pentru membrii Guvernului, potrivit unui criteriu aleatoriu, stabilit in functie de momentul declansarii procedurii in timpul mandatului sau dupa incetarea acestuia, constituie o incalcare a principiului egalitatii de tratament consacrat de art. 16 alin. (1) din Constitutie...".

"Comisia este formata din Stefan Deaconu, Marius Iosif, Laura Stefan, Stefan Iancu si Gabriel Nita. Prima reuniune a Comisiei va avea loc in data de 17 septembrie, ora 10.00 la Palatul Cotroceni", se arata in incheierea comunicatului.
Medifax