Prezenta ministrului Apararii in fata comisiilor de aparare ale Senatului si Camerei Deputatilor era menita sa lamureasca o serie de controverse privind achizitiile de tehnica aeronautica.

Scandalul legat de licitatia pentru avionul scurt-mediu curier a creat dubii privind corectitudinea procedurii de achizitie si pentru programul de dotare a Fortelor Aeriene cu avioane multirol, care s-ar ridica la circa 4 miliarde de euro.

Declaratiile ministrului Melescanu (foto) si interesul parlamentarilor pentru aceste subiecte prevesteau audieri "la baioneta" care sa lamureasca intrebarile privind modul de cheltuire a unor sume uriase - la nivelul Romaniei - din bugetul de stat. Audierile au durat mai bine de doua ore si punctele de vedere exprimate public "la cald" lasa sa se intrevada masuri practice pentru imbunatatirea procedurilor de achizitie.

Potrivit unor surse parlamentare, ministrul Melescanu a incercat sa arunce raspunderea pentru achizitionarea avioanelor Spartan in motivarea deciziei Curtii de Apel Bucuresti. A ramas nelamurit insa pentru parlamentari de ce ministerul pare hotarat sa contracteze oferta Alenia, mai scumpa cu 47 de milioane de euro decat cea facuta de EADS Casa. De altfel, unii parlamentari sunt interesati sa afle si argumentele grupului spaniol EADS Casa,  nemultumiti de achizitia Ministerului Apararii. In plus, decizia Curtii de Apel nu exonereaza raspunderea ministrului in cazul unei anchete privind corectitudinea cheltuirii banului public.

MULTIROL. In ceea ce priveste programul de dotare cu avionul multirol, parlamentarii au propus ministrului Melescanu sa initieze un proiect de lege special pentru aceasta achizitie care greveaza pe cativa ani bugetul de aparare.

La finalul audierilor, ministrul Melescanu a declarat ca in achizitia avionului multirol primul criteriu va fi pretul acestuia. Fata de ofertele primite de Ministerul Apararii nu se va pune problema vreunei discriminari pe criterii politice, ele venind din tari membre NATO sau ale UE. In plus, achizitia trebuie sa raspunda criteriilor de transparenta. Ca atare, favorit ar fi avionul suedez Gripen, dotat cu un motor. Melescanu a precizat ca raportul intern privind licitatia de la avionul scurt-mediu curier nu a fost prezentat comisiilor de aparare deoarece nu a fost solicitat si... nu este nici finalizat.

La randul lui, seful Comisiei de aparare din Senat, Cristian Diaconescu, a prezentat succint continutul audierii si a mentionat ca acestea vor continua.