O afectiune subdiagnosticata peste tot in lume: sindromul de alcoolism fetal. Apare la copiii ale caror mame au consumat alcool pe tot parcursul sarcinii si le afecteaza micutilor toata viata.

In Polonia, doar in ultimele trei luni au fost
O afectiune subdiagnosticata peste tot in lume: sindromul de alcoolism fetal. Apare la copiii ale caror mame au consumat alcool pe tot parcursul sarcinii si le afecteaza micutilor toata viata.

In Polonia, doar in ultimele trei luni au fost adusi pe lume trei copii cu alcoolemie de aproape doi la mie. Iar acestea nu sunt cazuri izolate. In Marea Britanie, de exemplu, se nasc, in fiecare an, pana la 7.500 de bebelusi care sufera de sindromul de alcoolism fetal, afectiune cauzata de consumul excesiv de alcool al mamei in timpul sarcinii. Numarul bebelusilor cu aceasta afectiune il depaseste pe cel al nou-nascutilor cu distrofie musculara, spina bifida, SIDA si sindromul Down la un loc.


CAZ. Matthew Verity, prima persoana din Marea Britanie diagnosticata, in 1977, cu sindromul de alcoolism fetal, se confeseaza reporterilor de la cotidianul britanic The Independent: "M-am nascut inainte de termen si cantaream 2,700 kg. Am zambit si am plans pentru prima oara la un an, am putut sa ma ridic in picioare abia la 3 ani si am inceput sa merg la 4. Viata mea depinde de altii, nu pot sa imi port singur de grija". Matthew Verity, care implineste in curand 30 de ani, are capul prea mic pentru corpul sau, anomalie specifica afectiunii de care sufera, prezinta tulburari emotionale, de atentie si de memorie, este imatur pentru varsta lui, are dificultati de invatare. Toate acestea sunt puse pe seama alcoolismului de care suferea mama sa. terapie. Tratamentul este oferit nu doar de un singur doctor, ci de o echipa de medici - pediatru, psiholog, logoped. Insa chiar daca se aplica tratamentul adecvat, problemele nu dispar, ci doar se amelioreaza.


O echipa de cercetatori britanici au scos la iveala ca doua din cinci femei alcoolice continua sa consume alcool in exces si dupa ce afla ca sunt insarcinate. Medicii care cunosc foarte bine problemele legate de sindromul de alcoolism fetal sustin ca nu conteaza cantitatea de alcool consumata, deoarece chiar si unul-doua pahare baute zilnic pot pune in pericol sanatatea fatului. "Singura cantitate sigura de alcool este 0 mililitri", precizeaza dr Raja Mukherjee, psihiatru cu specializare in sindromul de alcoolism fetal.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.