Ptrivit unui studiu realizat de Deloitte Central Europe, impreuna cu divizia din Romania, un numar de 32 de firme romanesti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est (CEE),  cel mai ava
 Ptrivit unui studiu realizat de Deloitte Central Europe, impreuna cu divizia din Romania, un numar de 32 de firme romanesti sunt prezente in topul celor mai mari 500 de companii din Europa Centrala si de Est (CEE),  cel mai avansat loc fiind ocupat de Petrom, plasat pe pozitia 12,


Topul este dominat de companiile din domeniul energiei si resurselor, pe prima pozitie fiind grupul polonez PKN Orlen, urmat de Mol Ungaria, Skoda Auto Cehia, NJSC Naftogaz Ucraina,  CEZ Cehia, Volkswagen Slovacia, Audi Ungaria, Nokia Ungaria si TP Polonia.


Dintre companiile romanesti, cea mai avansata pozitie este ocupata de Petrom SA, respectiv locul 12 in top 500, alte sase firme figurand printre primele 100 companii central si est-europene. Mittal Steel Galati se afla pe locul 63, Electrica pe 67, Dacia pe 69, Metro Romania pe 72, Rompetrol Rafinare pe locul 73, iar Petrotel Lukoil ocupa pozitia 100 in clasamentul primele 500 de companii din Europa Centrala si de Est.

"Dupa aderarea la Uniunea Europeana, investitorii au inceput sa aleaga Romania pentru a-si dezvolta afacerile intrucat piata are un potential si o rata de absorbtie ridicata si este in curs de maturizare. Aceasta crestere economica trebuie sustinuta in perioada urmatoare prin investitii in cresterea productivitatii angajatilor si in refacerea vechilor linii de productie", a declarat, intr-un comunicat, presedintele Deloitte Romania, George Toma Mucibabici.

Potrivit reprezentantului Deloitte, Romania are nevoie si de asigurarea unui cadru legal stabil, atragerea unor noi fonduri de investitii si a unor branduri internationale si sa minimizeze deficitul comercial extern.

Printre celelealte companii romanesti prezente in top se afla Lukoil (137), Distrigaz Sud (157), Romtelecom (163), Romgaz (165) si Interbrands (199).

Raportat la diferitele industrii, studiul arata ca trei banci romanesti sa afla intre primele 50 de institutii de profil europene. Astfel, BCR se afla pe locul 10, BRD pe 18 si Raiffeisen Bank Romania se plaseaza pe locul 43.

Potrivit Deloitte, sectorul bancar din Romania a inregistrat o crestere importanta in ultimii ani datorita privatizarii majoritatii bancilor.

"Grupul Erste a preluat BCR, BRD a devenit Societe Generale, iar Raiffeisen Bank a achizitionat Banca Agricola cand aceasta se afla in pragul falimentului. La ora actuala, aceste trei banci, aflate in top 50 Europa Centrala si de Est detin impreuna peste jumatate din piata bancara", se arata in comunicatul firmei de consultanta.

Deloitte estimeaza ca in urmatoarea perioada, piata bancara romaneasca va avea o evolutie pozitiva, odata cu intrarea unor noi jucatori si extinderea retelelor companiilor deja existente.

"Tinand cont de potentialul de dezvoltare al pietei romanesti in zona Europei centrale si de est, este foarte posibil ca cele trei banci romanesti sa avanseze in Top 50", a apreciat George Toma Mucibabici.


In sectorul de productie, topul este dominat de industria auto.  In ceea ce priveste companiile romanesti, Mittal Steel Galati si Dacia Group se afla foarte aproape de primele zece locuri.

"Exista mai multe aspecte care au o influenta pozitiva asupra sectorului manufacturing in Romania si este doar o chestiune de timp pana vom avea aceste doua companii romanesti in topul celor mai bune 10 din Europa din sectorul de productie. Printre acesti factori se numara conformitatea cu standardele ISO pentru furnizori si constructori de masini, tendinta de fabricare a componentelor pe plan local si de a elimina costurile ridicate si tendinta Renault de a aborda nu numai piata locala, ci si pietele vecine", este de parere directorul Diviziei de Consultanta Financiara a Deloitte Romania,  Guy Verduystert.


In sectorul telecomunicatiilor, primele locuri sunt ocupate de companii din Polonia, Ungaria si Cehia.

Orange Romania si Vodafone Romania se situeaza pe locurile 9, respectiv 10 in acest top, telecomunicatiile devenind astfel domeniul cu cea mai buna reprezentare romaneasca in topul european.

"Avand cifre de afaceri de peste un miliard de euro la sfarsitul lui 2006, Orange Romania si Vodafone devin candidati importanti pentru primele locuri din topul companiilor de telecomunicatii din Europa Centrala si de Est. In aceasta regiune, Orange se situeaza pe locul 3 in functie de venitul net", se arata in comunicatul Deloitte.

Top 500 este realizat pe baza cifrei de afaceri pe ultimii trei ani, a numarului de angajati, al profitului precum si a altor criterii.

    
Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.