"Este vorba de principalul tunel care servea in epoca antica drept canal de scurgere pentru apele din oras, sapat sub strada centrala a Ierusalimului", a declarat arheologul Eli Shukrun, unul dintre coordonatorii echipei de specialisti. "Tunelul, in
"Este vorba de principalul tunel care servea in epoca antica drept canal de scurgere pentru apele din oras, sapat sub strada centrala a Ierusalimului", a declarat arheologul Eli Shukrun, unul dintre coordonatorii echipei de specialisti. "Tunelul, in stare excelenta de conservare, a fost descoperit din intamplare, in urma cu doua saptamani" in Silwan, "orasul lui David", cea mai veche zona a Ierusalimului care astazi este o suburbie palestiniana, a adaugat arheologul. In unele zone, tunelul are o inaltime de trei metri si este consolidat cu pietre cioplite, perfect imbinate. Tunelul porneste de la piscina din Shilo si se termina la mica distanta de zona de vest a Zidului Plangerii, ultimul vestigiu al Templului evreiesc distrus de romani in anul 70 d.H.. In tunel au fost descoperite monede, lampi cu ulei si fragmente de vase din epoca romana realizate inainte de cucerirea Ierusalimului. Potrivit istoricului Iosif Flavius, care a trait in primul secol dupa Christos, locuitorii au folosit acest tunel pentru a se adaposti sau fugi din oras in timpul asediului. "Descoperirea este importanta pentru ca aduce noi date despre viata cotidiana din Ierusalim in epoca celui de-al doilea Templu", epoca lui Iisus, este de parere Shukrun. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.