Radu Roatis, presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a afirmat ca verificarile nu puteau incepe mai devreme intrucat trebuia finalizata incinerarea celor peste 50.000 de porci din fermele afectate de pesta. Ancheta epidemiologica va stabili cum s-au imbolnavit animalele, iar cea administrativa va indica daca autoritatile veterinare locale din Timis au fost neglijente, avand in vedere ca mai multe ferme Smithfield functionau fara autorizatie sanitar-veterinara.
Autoritatea Veterinara a confirmat, in luna august, trei focare de pesta porcina la ferme din judetul Timis ale companiei americane Smithfield, respectiv Igris1, Igris2 si Cenei. La cele trei unitati au fost sacrificate in total peste 50.000 de animale.
Compania americana detine 33 de ferme in judetele Timis, Arad si Bihor, dintre care 11 nu au autorizatie sanitar-veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului. Alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare. Smithfield este cea mai mare companie de crestere a porcilor la nivel mondial.
Declaratiile au fost facute la seminarul Autoritatii Europene de Siguranta Alimentara (EFSA), organizat la Bucuresti, cu ocazia implinirii a 5 ani de la infiintarea institutiei comunitare. La seminar a participat si Catherine Geslain-Laneelle, directorul executiv al EFSA. (L.M.)