A aparut elementul dramatic cel mai important, evident legat de aniversarea atacului de la 11 septembrie: eroul negativ al celei mai importante povesti negre contemporane a citit in fata lumii intregi manifestul ideologic al miscarii sale, anti-imper
A aparut elementul dramatic cel mai important, evident legat de aniversarea atacului de la 11 septembrie: eroul negativ al celei mai importante povesti negre contemporane a citit in fata lumii intregi manifestul ideologic al miscarii sale, anti-imperialiste, anti-corporatiste, anti-occidentale. Sigur ca unele componente ale mesajului nu sunt deloc noi, au aparut ca atare in diversele discursuri anterioare ale lui ben Laden, aghiotantilor sai sau in predicile pline de ura si intoleranta ale molahilor, mai ales in moscheele din capitalele europene. Ceea ce este insa cu totul nou este ca asamblarea se face sub imperiul unei amenintari directe si globale. Este, ca atare, prima fundamentare contemporana a unui Jihad anuntat fara ezitari si fara ocolisuri, in lumina unei credinte absolute in valoarea misionara a Islamului. A invataturii sale pe care ben Laden o reduce la singurul apel esential pentru el si adeptii sai: "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte si ucigasul va fi ucis".
Ideologia lui ben Laden pleaca de la un adevar istoric, toleranta manifestata de Islam fata de evrei in timpul marilor prigoane crestine din perioada Evului Mediu, sfarsind cu primirea de refugiati evrei din perioada celui de-al doilea razboi mondial, cei care reusisera sa scape de Holocaustul nazist. ben Laden mai evoca si un alt argument: Coranul nu a negat niciodata valoarea crestinismului si a recunoscut si chiar a venerat prezentele Fecioarei Maria si Fiului Sau, profet trimis oamenilor de Allah. Numai ca acestea fiind datele istorice, acum ar fi venit momentul sa se afirme vocatia universala a Islamului. Drept care cetatenii lumii (asimilati generic prin adresarea catre americani) nu au deschise decat doua posibilitati. 1.ben Laden decide continuarea luptei si macelarirea tuturor necredinciosilor: 2. Cetatenii lumii renunta la regimurile democratice impotente deoarece "cele mai mari rele si cele mai mari primejdii la adresa vietii oamenilor cresc exponential pe masura ce lumea este dominata de sistemul democratic, cel care confirma esecul sau major in a proteja viata oamenilor si interesele lor de lacomia si avaritia marilor corporatii si reprezentantilor lor". In consecinta, deoarece e limpede asocierea regimurilor democratice cu un crestinism decadent, unica sansa a tuturor necredinciosilor este de a se converti imediat la Islam.
Foarte greu de imaginat ca autorul propunerii crede intr-o minima posibilitate de realizare a lor. Si atunci, pentru cine a vorbit ben Laden? Mesajul pare sa fie o incercare de motivare a membrilor retelei in vederea unei actiuni de mare amploare. Dar nu in spatiul in care ei deja actioneaza in mod deschis (Afganistan, Irak, Liban, Fasia Gaza), ci in cel esential pentru apropierea de Europa: Maghrebul. Actiunile directe au inceput acum in Algeria unde organizatia Al-Queda a Maghrebului Islamic a revendicat recentele atentate de la Batna si Dellys soldate cu zeci de morti si sute de raniti. Este demonstratia ca radicalismul islamic isi extinde baza de actiune inspre Algeria, Tunisia si Maroc, in speranta mai veche ca va putea atinge Egiptul, acolo unde "Fratii Musulmani", organizatia mama a terorismului islamic, pare sa nu fi incetat niciodata sa aiba adepti fanatici. Dar mai este vorba si despre altceva: teroristii din Algeria sunt veterani Al-Queda din Irak (aproximativ 20% din membrii Al-Queda din Irak sunt alegrieni), ei reluand modelul veteranilor din Afganistan care s-au intors sa lupte alaturi de talibani in 1990. ben Laden anunta internationalizarea Jihadului. Si urmatoarele tinte ale dreptcredinciosilor ar putea fi in Europa crestina si democratica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.