Asa s-a ales al saselea Patriarh al romanilorLa alegerile de Patriarh, eveniment petrecut ieri la Palatul si Resedinta Patriarhala, nu a fost asa cum si-ar inchipui cei care se gandesc la cuvantul "alegeri". Lucrurile sunt mai tainice aici decat in alte parti. Pentru cine nu intelege lucrarea care se petrece in Biserica lui Dumnezeu, atata lipsa de transparenta poate parea nefireasca. Altfel,
este normal.


9:30. In Catedrala Patriarhala inca nu s-a terminat slujba Liturghiei. A putut sa intre in biserica oricine, inclusiv fotoreporterii, dar dupa cateva minute au fost poftiti afara posesorii de camere TV si de aparate de fotografiat. "De ce?", se revolta zecile de ziaristi. "Parintele Stoica a zis ca avem voie." "Da, dar nu doresc acest lucru si ierarhii care slujesc", li se raspunde. Ni se vor da fotografii facute de cineva de la Patriarhie. Curtea este plina, sunt vreo sase televiziuni care si-au trimis cameramanii si reporterii, si se mai zaresc alte zeci de reportofoane, de carnetele si pixuri gata sa consemneze evenimentul.


9:40. Istoricul Petre Guran, aparut pe la tv in ultimele zile la emisiuni cu tema noului Patriarh, vrea sa intre in biserica. Un SPP-ist ii spune ca numai fetele bisericesti au voie acolo. "Ce, eu n-am fata bisericeasca?", intreaba acesta. Nu mai conteaza ce i s-a raspuns.


9:45. De la Biroul de Presa ni se da lista completa a membrilor Colegiului Electoral Bisericesc format din Membrii Sfantului Sinod, membrii delegati ai eparhiilor, membrii Adunarii Eparhiale a Arhiepiscopiei Bucurestilor, membrii de drept ai Adunarii Nationale Bisericesti. Ei vor decide cine sa fie Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In fapt 161, pentru ca au lipsit doi ierarhi, Ioachim, Episcopul Husilor, si Eftimie, Episcopul Romanului, fiind bolnavi, iar 3 laici au lipsit si ei. Doua posturi de episcopi sunt vacante.


10:00. Ierarhii, membri ai Sfantului Sinod, ies din Catedrala in timp ce clopotele suna solemn. Se indreapta senini spre sala sinodala din Resedinta Patriarhala, unde vor desemna candidatii la scaunul patriarhal. Toata lumea vrea sa-i fotografieze cat mai de aproape. Sunt singurele poze, de altfel, pe care fotoreporterii le pot face. Nici picior de ziarist nu are voie in sala sinodala, la sedinta. Ultimii dintre episcopi ies, parca spre confirmarea pronosticurilor facute de toti, exact ierarhii considerati "favoriti". Umar langa umar, pasesc spre treptele resedintei, zambitori, IPS Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului, si IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei. Cel tanar il va sustine pe cel mai in varsta? Apoi trece cu faldurile camilafcei in vant si IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, spunandu-i ceva tainic lui IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei.


10:30. Bogdan Teleanu de la Biroul de Presa preia de la Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, informatii din sedinta Sfantului Sinod. Asa aflam numele celui care prezideaza sedinta: IPS Nicolae Corneanu, Mitropolitul Banatului, ales pentru vechimea in arhierie.


10:40. In timp ce ierarhii isi fac treaba in sala sinodala, asa cum le dicteaza constiinta si credem ca si Duhul Sfant, noi, ziaristii socializam. Se aduce in discutie site-ul de pariuri care are ca miza - ce credeti? - Noul Patriarh. Cica Mitropolitul Bartolomeu ar fi fost dat acolo drept castigator, dar numai din ratiuni financiare, ca de fapt se crede ca Mitropolitul Daniel ar iesi totusi invingator.


10:50. In disperare de cauza, jurnalistii au sarit cu tot cu microfoane si camere pe un biet calugar, traitor la patriarhie, pe care l-au intrebat cam cine ar crede ca va iesi si ce calitati sa aiba. Le-a raspuns si el mai nimic. Ce putea sa spuna?


11:00. O informatie de la Parintele Stoica, prin telefon la Bogdan, care ne spune: presedintele Sinodului va fi asistat, ca barbati de incredere, de doi ierarhi, Irineu Bistriteanu si Calinic Botosaneanu, cei mai vechi in arhierie. Secretar al Sfantului Sinod, Casian de Vicina, episcopul-vicar de America si Canada, fiind cel mai nou in arhierie.


12:00. Asteptam un comunicat oficial in care sa se spuna numele candidatilor. Inca nu s-a terminat sedinta. In timp ce scriu, in centrul de presa amenajat cu acest prilej la etaj, in Palatul Patriarhal, ma priveste dintr-un tablou insusi Patriarhul Teoctist. De data aceasta, mana Patriarhului binecuvinteaza doar astfel.


12:20. Secretarul Sfantului Sinod, PS Vincentiu Ploiesteanu, anunta in aceasta "zi binecuvantata", numele mult asteptate: ca prim candidat, Mitropolitul Daniel, apoi Mitropolitul Bartolomeu, si, surpriza, al treilea, PS Ioan, Episcopul Covasnei si Harghitei. Inca de la inceput, IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului, a renuntat la candidatura, iar IPS Teofan s-a retras si el in al doilea tur de scrutin. Trei candidati, trei calitati: IPS Daniel, mare administrator, IPS Bartolomeu, mare carturar, PS Ioan, mare traitor, in primul rand calugar.


PANA SPRE ORA 16:00. In Catedrala Patriarhala, credinciosii se roaga pentru a avea un Pastor "dupa voia lui Dumnezeu", cum spune un domn cu parul alb, Constantin. Pe mormantul Patriarhului Teoctist, proaspat asezata placa de marmura sustine buchete imense de flori albe, mai ales crini. Afara, o femeie pe care o vad mereu la slujbe importante pe Deal, imbracata intr-un fel de mireasa, zdruncinata la minte, rosteste cantari in care parca s-ar ruga defunctului Patriarh. Dincolo, bancile aleii, pline de oameni sarmani. Dincoace, asteptarea.


16:15. Ierarhii, din nou sub frenezia aparatelor de fotografiat si filmat, dinspre Resedinta spre Catedrala. Slujba de Te Deum.


17:00. Clerici si laici, ierarhi si mireni, reuniti in Colegiul Electoral Bisericesc, au mers in aula mare pentru votul final. In curtea Patriarhiei au aparut cativa protestatari cu un banner pe care scria: "Fara masonerie la Patriarhie!".


18:30. Primul tur de scrutin: scorul 80 de voturi - IPS Daniel, 62 de voturi - IPS Bartolomeu si 18 voturi - IPS Ioan. A inceput al doilea tur de scrutin.


19:30. Avem Patriarh. Al saselea.


Candidatii si votantiiIata pe scurt, CV-urile celor care au fost alesi candidati la scaunul patriarhal. IPS Daniel Ciobotea, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, nascut la 22 iulie 1951 in satul Dobresti, Timis, in familia invatatorului Alexie Ciobotea, a facut studii stralucite in teologie, in tara si strainatate, a participat la diferite adunari si conferinte cu caracter ecumenic, a obtinut titlurile de doctor in teologie atat la Universitatea din Starsbourg, cat si la cea din Bucuresti. In monahism a intrat in 1987. IPS Bartolomeu Anania s-a nascut la 18 martie 1921 in comuna Glavile, judetul Valcea. A urmat cursurile a trei facultati, Medicina, Conservator si Teologie. A facut puscarie politica la Aiud, acuzat de legionarism. Ca monah si teolog, a avut mai multe demnitati si functii. S-a retras la manastirea Varatec, unde timp de 10 ani a diortosit si adnotat Biblia. Este si scriitor apreciat.
PS Ioan Selejan, Episcopul de Covasna si Harghita, s-a nascut la 16 noiembrie 1951, in Pietrani, Bihor. Dupa ce a terminat Facultatea de Instalatii si Automatizari in 1976, s-a calugarit la manastirea Lainici. A absolvit apoi si Facultatea de Teologie din Sibiu. Este doctor in Egiptologie si Orientalistica. In 1994 a fost chemat de la Ierusalim, unde era Superiorul Asezamintelor, pentru a fi numit Episcop al Covasnei si Harghitei. Intre laicii care au votat Patriarhul s-au aflat: Alexandru Oproiu, Mihai Teodorescu, Constantin Balaceanu Stolnici, Ilie Badescu, Viorel Roman, Dorel Onaca, Vasile Lupu, Nicolae Baciut, Sorin Frunzaverde, Petre Marian Milut.Cine va fi Patriarh12 septembrie 2007 Teoretic, Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane ar putea fi ales oricare dintre cei 29 de ierarhi care au dreptul sa acceada la aceasta functie. Practic, nu vor fi desemnati decat doi sau trei dintre acestia. Favoriti in aceste alegeri sunt trei dintre ierarhi: IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, Mitropolitul Olteniei, si Bartolomeu Anania, Mitropolitul Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Vom incerca sa vedem care sunt meritele teologice, misionare, culturale si administrative ale fiecaruia, calitati de care se tine seama in alegere.


MOLDOVA. Mitropolitul Daniel s-a nascut in satul Dobresti, comuna Bara din Timis, in 1951, ca al treilea copil al familiei invatatorului Alexie si al Stelei Ciobotea. A urmat scoala primara in satul natal, iar gimnaziul in localitatea Lapusnic, judetul Timis. A absolvit cursurile Liceului "Coriolan Brediceanu" din Lugoj, iar apoi a fost student la Institutul Universitar Teologic din Sibiu. Intre 1974 si 1976, Dan-Ilie Ciobotea a frecventat cursurile de doctorat ale Institutul Teologic Universitar din Bucuresti, sub indrumarea marelui teolog Dumitru Staniloae.

A studiat doi ani la Facultatea de Teologie Protestanta a Universitatii din Strasbourg (Franta) si alti doi la Universitatea Albert Ludwig din Freiburg im Breisgau, Facultatea de Teologie Catolica (Germania). In 1979 a devenit doctor al Universitatii din Strasbourg. Un an mai tarziu, a obtinut si titlul de doctor in teologie ortodoxa la Universitatea din Bucuresti.

In vremea studentiei a particpat la numeroase intruniri cu caracter ecumenic. In 1987 a intrat in monahism sub numele de Daniel, nas de calugarie fiindu-i marele duhovnic Cleopa Ilie. Atunci a si fost hirotonit. Din 1988 pana in 1990, a fost consilier patriarhal si conferentiar la Institutul Teologic Universitar din Bucuresti. La 1 martie 1990, a fost ales episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei, iar in 1990 a fost inscaunat Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Aici a initiat programul "Nici un sat fara biserica", a publicat numeroase carti, studii si articole pe teme teologice. In plan social-caritativ, Mitropolitul Daniel a infiintat o serie de institutii sociale: Asociatia Medicilor si Farmacistilor Ortodocsi din Romania (Iasi, 1993); Centrul de diagnostic si tratament Providenta (2000); Fundatia Solidaritate si Speranta (2002); Institutul social-caritativ Diaconia (2003); Institutul Cultural-Misionat Trinitas. Si lista poate continua.


ARDEALUL. Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Clujului, cunoscut mai ales drept carturar si scriitor (Valeriu Anania), este monah inca din 1942, cand avea 21 de ani. S-a nascut in familia clericului ortodox Vasile Anania, in comuna Glavile din Valcea. Scoala primara a urmat-o in satul natal, dupa care a venit sa invete in Bucuresti. A urmat cursurile Seminarului Teologic Central din Capitala (1933-1941), iar bacalaureatul si l-a dat la Liceul Mihai Viteazul, in 1943, in vremurile tulburi ale razboiului si ale suspiciunilor politice. In 1941 a fost retinut o luna pentru participarea la funeraliile unui comandant legionar. Dupa trei saptamani a fost eliberat, dar a fost calificat "legionar", desi nu a facut parte din grupare. In anul 1942 a fost arestat si condamnat din nou, la sase luni de inchisoare, tot pentru acuzatia de colaborare cu legionarii. Devine apoi student la Facultatea de Medicina si la Conservatorul de Muzica din Cluj in toamna anului 1944. A organizat si a condus greva studenteasca cu caracter anticomunist, dupa instaurarea guvernului "democratic" condus de Petru Groza, la 6 martie 1946. Ca urmare, a fost exmatriculat. Ulterior, si-a continuat studiile la Facultatea de Teologie din Bucuresti si la Academia Andreiana din Sibiu, fiind licentiat in teologie in 1948. A fost staret la Manastirea Toplita, intendent la Palatul Patriarhal, inspector eparhial pentru invatamantul bisericesc. Intre 1950-1951 a fost asistent la Institutul Universitar Teologic din Bucresti. In anul 1958 a fost din nou arestat, pentru presupusa activitate legionara, si condamnat la 20 de ani de munca silnica pentru "uneltire contra ordinii sociale".
Si-a ispasit pedeapsa la Aiud, la sectia "politici". Eliberarea a venit in 1964. In 1966 a fost trimis in America cu functia de Arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe de acolo.

Reintors in tara, a fost numit director al Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, intre anii 1976-1982. S-a retras la Varatec, pentru a se dedica scrisului. Asa a diortosit si adnotat Sfanta Scriptura dupa Septuaginta. In 1990, arhimandritul Bartolomeu Anania a facut parte din Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii, alaturi de clericii Dumitru Staniloae, Constantin Galeriu, Daniel Ciobotea, Constantin Voicescu, Iustin Marchis, Toader Crasmariu si de mirenii Horia Bernea, Octavian Ghibu, Teodor Baconsky, Sorin Dumitrescu. In 1993 a fost ales Arhiepiscop al Vadului, Feleacului si Clujului, iar din 2006 este Mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului.


OLTENIA. Numele Mitropolitului Olteniei, Inalt Prea Sfintitul Teofan, a fost mai pronuntat ca niciodata in perioada aceasta cand toata lumea face speculatii cu privire la alegerea noului Patriarh. Pe numele sau de mirean, Dumitru Savu, actualul Mitropolit al Olteniei s-a nascut la 19 octombrie 1959 in comuna Corbi, judetul Arges. Parintii sai, Constantin si Teofana, au dat viata la sapte copii, dintre care patru sunt monahi. A studiat la Seminarul Teologic din Craiova, iar studiile universitare si le-a facut la Institutul Teologic din Bucuresti (1980 -1984). A intrat in monahism in 1984, la schitul Crasna, Prahova, sub numele Teofan, unde a fost hirotonit. A studiat la Institutul Teologic "Saint Serge" din Paris (1986-1990), a obtinut acolo titlul de Doctor in Teologie cu lucrarea "La divino-humanit̩ du Christ et la deification de la۪homme dans la۪oeuvre du Saint Maximele Confesseur". A fost numit duhovnic la Manastirea "Acoperamantul Maicii Domnului" din Bussy en Othe, Franta (1987-1990). Intors in tara, i s-a oferit postul de Secretar al Cabinetului Patriarhal (1990-1991), iar in 1991 a fost ales Episcop-vicar Patriarhal, fiind responsabil cu relatiile externe bisericesti, precum si de legatura Patriarhiei Romane cu comunitatile romanesti din jurul granitelor si din diaspora.

A fost si coordonator al Sectorului Patriarhal "Biserica si Societatea". Intre 1997 si 2000 a fost reprezentantul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist pentru coordonarea activitatii Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti. Actualul Mitropolit al Olteniei a fost coordonator al Sectorului pentru opera de caritate "Diaconia" al Patriarhiei Romane, presedinte al Asociatiei "Diaconia" si presedinte al Asezamantului bisericesc medico-farmaceutic "Vasiliada". A publicat numeroase articole si studii in reviste si ziare din Romania si strainatate, pe teme de teologie patristica, spiritualitate ortodoxa, ecumenism si analiza a fenomenului religios actual. Din 2000 este Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei.


VREDNICIA
"Pentru slujirea, vrednicia si raspunderea de Patriarh este eligibil oricare dintre Mitropolitii, Arhiepiscopii si Episcopii eparhioti in functiune, cetateni romani, care s-au impus in constiinta Bisericii si a societatii prin viata curata, cultura teologica, demnitate eclesiala, zel misionar si simt gospodaresc"

IN SINOD
"La apelul Secretarului de sedinta, fiecare votant primeste un buletin de vot si, mergand intr-un loc special amenajat, bifeaza pe buletin, in frica de Dumnezeu si sub insuflarea Duhului Sfant, numele celui pe care il crede vrednic sa fie ales"

CONDITII
"Patriarh devine candidatul care a obtinut majoritatea, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. Daca nici unul dintre cei doi sau trei candidati nu a intrunit majoritatea, se organizeaza o noua votare, la care participa primii doi candidati care au intrunit cel mai mare numar de voturi. Devine ales cel care a intrunit majoritatea, adica jumatate plus unu din numarul voturilor valabil exprimate. In caz de
paritate decid sortii"

Statutul pentru organizarea si functionarea BOR