Cele mai in voga medicamente pentru copii existente pe piata contin coloranti care pot creste nivelul de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, preluat de thisislondon.co.uk.

In Regat in prezent se desf
Cele mai in voga medicamente pentru copii existente pe piata contin coloranti care pot creste nivelul de hiperactivitate la copii, potrivit unui studiu realizat in Marea Britanie, preluat de thisislondon.co.uk.

In Regat in prezent se desfasoara o ampla campanie pentru interzicerea aditivilor inceputa dupa ce cercetatorii de la Universitatea din Southampton (Marea Britanie) au efectuat teste de evaluare asupra comportamentului copiilor si au confirmat ca aditivii alimentari pot contribui la cresterea nivelului de hiperactivitate la copii.

O parte din participantii la studiu au primit cocteiluri de aditivi alimentari prezenti in mod obisnuit in produsele alimentare, iar ceilalti simple sucuri de fructe. Cocteilul de aditivi alimentari a continut un conservant, benzoatul de sodiu (E211) si diferiti coloranti alimentari, precum galben auriu (E110), azorubina (E122), tartrazina (E102), ponceau 4R (E124), quinolina (E104) si rosu alura (E129).

Cercetatorii sunt de parere ca sudiul, coordonat de Food Standards Agency (Agentia pentru securitatea alimentelor din Marea Britanie) a confirmat rezultatele analizelor precedente efectuate asupra copiilor hiperactivi, cu tulburari deficitare de atenti, hiperactivitate (sindromul ADHD).

Hiperactivitatea este asociata cu tulburari de concentrare si atentie si cu dificultati in a acumula anumite cunostinte, precum scrisul, cititul sau socotitul. In prezent, cercetatorii sunt preocupati de securitatea medicamentelor destinate copiilor. Printre produsele ce pot reprezenta un risc pentru copii se numara paracetamolul Calpol, care are o culoare roz obtinuta cu ajutorul azorubinei, si siropul de tuse Sudafed, care contine ponceau 4R, si benzoat de sodiu, un conservant utilizat in mod curent la fabricarea bauturilor fara alcool.

Despre conservantul benzoat de sodiu se stie deja ca are reactii alergice si a fost eliminat din compozitia bauturilor de mai multe firme producatoare. Ian Tokelove, de la Food Commission, grupul care a initiat campania, a declarat ca parintii care au copii bolnavi au o problema, si anume faptul ca adesea au de ales dintr-o gama limitata de medicamente si deci nu pot evita intotdeauna acesti aditivi.

McNeil Products, care produce paracetamolul Calpol, a declarat ca s-a utilizat azorubina pentru a spori atractivitatea medicamentului in randul copiilor. Proprietary Association of Great Britain, organizatie care reprezinta interesele producatorilor de medicamente comercializate fara prescriptie medicala, a declarat ca un copil cu varsta medie de 3 ani consuma aproximativ 30 de miligrame de coloranti proveniti din dulciuri si alte alimente si ca doza de aditivi din medicamente este "mica in comparatie" cu acestea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.