Ilie Şerbanescu: Economia incurajeaza mai mult societatile importatoare  In numai sapte luni, deficitul comercial al Romaniei s-a accentuat cu nu mai putin de 63 de procente, releva datele Institutului National de Statistica. Deficitul comercia
Ilie Şerbanescu: Economia incurajeaza mai mult societatile importatoare In numai sapte luni, deficitul comercial al Romaniei s-a accentuat cu nu mai putin de 63 de procente, releva datele Institutului National de Statistica. Deficitul comercial a urcat cu 62,9% in primele sapte luni ale acestui an fata de acelasi interval din 2006, pana la 11,53 miliarde euro, stimulat de avansul puternic, de aproape 35%, al importurilor din celelalte tari membre ale Uniunii Europene, se arata intr-un comunicat al institutiei. Potrivit analistilor, principalele motive pentru care deficitul a inregistrat un avans atat de pronuntat sunt competitivitatea scazuta in economie, aprecierea leului, precum si climatul economic stimulent mai mult pentru importatori. "Ţara noastra are o politica economica de asa natura ca stimuleaza si incurajeaza mai mult societatile importatoare. De asemenea, capacitatea scazuta a competitivitatii economice, precum si aprecierea leului au avut un mare aport la cresterea deficitului", ne-a spus Ilie Şerbanescu, analist economic. Totodata, un alt "jucator" important care a contribuit la adancirea deficitului sunt multinationalele. "Prin relocarea, de exemplu, a uzinelor, multinationalele au crescut semnificativ valoarea importurilor, intreaga retea de aprovizionare a acestora producand mai mult importuri decat exporturi", a adaugat Şerbanescu. Pe de alta parte, reprezentantii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania vad si o parte mai putin neagra a importurilor. "Multe firme importa utilaje si tehnologie pentru a investi in dezvoltarea afacerii. Aceste companii se retehnologizeaza pentru a fi competitive la export", a mentionat Cristian Parvan, secretar general al AOAR.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.