Motiunea de cenzura a PSD a deschis un nou front de lupta intre Ion Iliescu si Mircea Geoana. Batranul pesedist s-a facut foc si para pe presedintele PSD cand a auzit de declaratiile acestuia potrivit carora de motiunea de cenzura "se tem cei cu dosa
Motiunea de cenzura a PSD a deschis un nou front de lupta intre Ion Iliescu si Mircea Geoana. Batranul pesedist s-a facut foc si para pe presedintele PSD cand a auzit de declaratiile acestuia potrivit carora de motiunea de cenzura "se tem cei cu dosare grele, cei care tin cu dintii de putere". In razboi au intrat si Viorel Hrebenciuc, pe de o parte, si Adrian Nastase si Miron Mitrea, pe de alta parte.
Marul discordiei intre cei trei grei l-a constituit vechea problema a oportunitatii depunerii motiunii de cenzura in conditiile in care partidul nu are nici o strategie clara de urmat. Pe acest fond de nemultumire crescanda si al reprosurilor tot mai numeroase, PSD a tinut ieri sedinte interminabile care nu au dus insa la nici un rezultat. Singurul lucru cert a fost acela al amanarii cu inca o saptamana a depunerii motiunii, care ar fi trebuit inregistrata ieri la Parlament. Ultimul motiv invocat de conducerea partidului l-a reprezentat alegerea noului Patriarh.
"Sunt presedinte de onoare al partidului. Nu am fost informat de motiune, nu mi-a cerut nimeni parerea. Nu am fost invitat la sedinta de la Bran. Daca nu mai aveti nevoie de mine, eu pot sa plec", a tunat ieri Iliescu, in sedinta Biroului Permanent National al PSD, potrivit unor surse din partid. Presedintele de onoare al partidului a venit pornit sa-l atace pe Mircea Geoana pentru afirmatiile facute cu o zi in urma, punandu-i in fata copia interviului dat unei agentii de presa. Intr-un discurs dur, care a tinut 40 de minute, Iliescu a reprosat ca niciodata, in istoria PSD, nu s-a intamplat ca un presedinte sa vina cu astfel de declaratii sau sa-i ameninte pe cei care nu doresc motiunea de cenzura cu excluderea din partid. Surse din PSD ne-au spus ca Geoana s-a aparat sustinand ca, atunci cand a vorbit de oameni cu dosare, nu s-a referit la persoane din PSD, ci din afara lui. Sursele citate ne-au aratat ca vicepresedintii prezenti au incercat aplanarea conflictului, mentionand insa ca "Iliescu era negru de suparare". Iliescu nu s-a oprit cu reprosurile in spatele usilor inchise si l-a atacat pe Geoana si in fata presei. "E o imprudenta din partea lui macar sa faca apel la asa ceva. E si neloial si necolegial si deformeaza sensul discutiei". Dupa sedinta BPN, Iliescu a mai indulcit tonul, dar nu a lasat garda jos, povestind ca Geoana a dat de inteles ca, in declaratiile sale, nu s-a referit la persoane care fac parte din PSD. Dupa ce a fost atentionat ca afirmatia liderului PSD este cat se poate de clara, Iliescu a rabufnit: "Sa fie sanatos". Pe holuri, Geoana anunta amanarea motiunii pentru a nu se suprapune cu momentul "sensibil" al alegerii noului Patriarh.
Hrebenciuc il apara pe Geoana
Disputa pe marginea declaratiilor lui Geoana si a amentarii cu excluderea au continuat si in sedinta grupului parlamentar al PSD din Camera Deputatilor. Adrian Nastase a reprosat modul in care sunt tratati parlamentarii de catre conducerea PSD, contestand faptul ca deciziile importante se iau fara consultarea lor. El a amintit ca pe vremea in care conducea partidul se discutau deciziile importante "impreuna, cu calm, fara sa amenintam pe nimeni", a spus Nastase. Viorel Hrebenciuc a incercat sa-i ia apararea lui Geoana cerandu-le pesedistilor sa nu se alature "linsajului mediatic" la care este supus presedintele PSD. "Poate ca nu e cel mai eficient presedinte, dar lovind in el, lovim in noi", a sustinut Hrebenciuc, potrivit surselor citate. El a mai spus ca intotdeuna in PSD a existat practica strangerii in alb a semnaturilor pentru motiuni, dar ca acum acest proces a fost sistat pana la CEx.
Mitrea stie de negocierile lui Hrebenciuc
Liderul PSD Miron Mitrea a spus, ieri, in sedinta grupului parlamentar al deputatilor pesedisti ca nu va semna o motiune de cenzura pana cand nu va vedea clar care este planul de bataie. "Stim exact cu cine s-a negociat. Stim exact cu cine negociezi si mai stim ca partidul nu are nimic palpabil in momentul de fata. Stiu ca astazi sau maine te vei intalni si cu Tariceanu", i-a spus Mitrea lui Viorel Hrebenciuc, care a zambit, sustin surse din PSD. Mai mult, Mitrea a spus ca este de acord cu Iliescu cand spune ca decizia in privinta motiunii a fost pripita. "Ma bucur ca esti de acord cu Iliescu", i-a replicat ironic Hrebenciuc, potrivit surselor citate. Sustinut de Eugen Nicolicea, Mitrea i-ar mai fi spus lui Hrebenciuc ca, potrivit Statutului PSD, deciziile importante nu se iau in Comitetul Executiv, ci in Consiliul National. "Nu e adevarat", a replicat Hrebenciuc, contrat imediat de Nicolicea. "Ba e adevarat. Iar statutul mai spune ca cei din conducerea PSD trebuie sa-si apere membrii, nu sa-i ameninte cu excluderea", a comentat deputatul PSD, sustin sursele citate. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.