Congres extraordinar, in care s-ar decide soarta lui Mircea Geoana. Asta sta in spatele ideii dezbatute luni, in sedinta de grup a deputatilor PSD, si enuntate de Miron Mitrea, potrivit careia decizia depunerii unei motiuni de cenzura trebuie luata d
Congres extraordinar, in care s-ar decide soarta lui Mircea Geoana. Asta sta in spatele ideii dezbatute luni, in sedinta de grup a deputatilor PSD, si enuntate de Miron Mitrea, potrivit careia decizia depunerii unei motiuni de cenzura trebuie luata de Consiliul National si nu de Comitetul Executiv National.

In sprijinul acestei teorii, Miron Mitrea a invocat statutul partidului, desi acesta nu prevede o astfel de situatie si nici vreodata, in istoria de opozitie a PSD, nu s-a apelat la aceasta solutie. Cu toate acestea, sustin unii pesedisti, exista posibilitatea ca ea sa fie pusa in practica. Deputatul Eugen Nicolicea spune ca la un Consiliu National pentru validarea depunerii motiunii de cenzura se poate ajunge in situatia "extrema" in care grupurile nu si-ar da OK-ul in favoarea demersului. In aceasta situatie, arata Nicolicea, decizia va merge in Comitetul Executiv si aceasta va trebui validata, potrivit statutului partidului, de Consiliul National. Deputatul invoca in acest sens prevederea din statutut care stabileste ca "hotararile adoptate (n.r. - de Comitetul Executiv National) vor fi validate de Consiliul National". Potrivit unor surse din partid, este de asteptat ca "solutia" Consiliului National sa fie pusa pe tapet martea viitoare, la sedinta Comitetului Executiv National (for care poate decide convocarea unui Consiliu National), desi unii dintre adeptii acesteia nu prea cred in sansele de reusita.


TEAMA CONDUCERII. "Nu se vrea un Consiliu National. Celor din conducere le este frica. Nu stiu daca se poate convoca", ne-a declarat un deputat PSD. De ce le-ar fi frica, ne-a explicat unul dintre liderii partidului: "De fapt, prin aceasta miscare de a convoca un Consiliu National pentru validarea depunerii motiunii se doreste fortarea organizarii unui Congres extraordinar", iar, potrivit statutului PSD, un Congres extraordinar poate fi convocat numai de Consiliul National, ori in caz de alegeri ori in "situatii deosebite", la initiativa Consiliului National, a Comitetului Executiv National, a grupurilor parlamentare sau a cel putin 16 organizatii judetene. Pana acum nimeni nu a vorbit oficial de posibilitatea organizarii unui congres extraordinar, desi s-au indicat nume ca Adrian Nastase sau Miron Mitrea, ideea fiind discutata cu aprindere de mai multe luni in partid. Adepti exista cu siguranta. "Un congres extraodinar ar fi solutia la acest moment in partid. Cei din actuala conducere au stricat relatiile cu celelalte partide si exista mari nemultumiri la nivelul parlamentarilor PSD", ne-a spus ieri un pesedist.


SANCTIUNI. Pana la Comitetul Executiv de marti, PSD "se ocupa" cu amenintarile. Presedintele PSD Sector 1, Dan Tudorache, a anuntat ieri ca va solicita organizatiei un mandat privind sanctionarea parlamentarilor PSD care nu semneaza sau nu voteaza motiunea de cenzura, printre membrii organizatiei numarandu-se Adrian Nastase si Ion Iliescu, critici ai motiunii de cenzura. "Eu propun sanctionarea lor, mergand pana la excludere", a declarat Tudorache pentru Mediafax. Mircea Geoana a salutat prompt ideea lui Tudorache, spunand ca aceasta se incadreaza in "democratia interna de partid". Ion Iliescu a criticat-o insa dur, in opinia sa fiind "nestatutara, nedemocratica si neconstitutionala". "Asta este o chestie si de constitutionalitate. Un parlamentar ales are demnitatea si constiinta lui. Relatia lui politica cu partidul este una, dar decizia lui ca parlamentar ii revine", a spus Iliescu.


METODA POLITIENEASCA
"Asemenea chestiuni nu fac bine in general climatului si inclusiv partidului care promoveaza asemenea metode administrative politienesti. Nu tine de tinuta morala si de autoritatea morala a unui partid si a unor militanti de partid"
Ion Iliescu, presedinte de onoare al PSD


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.