Liberalii au reusit sa „usureze“ domeniul public din Deva de un teren cu o suprafata de peste 12 hectare, pe care urmau sa se ridice case pentru 135 de familii tinere din zona. Terenul a fost vandut pe nimic unei firme de apartament, afl
Liberalii au reusit sa „usureze“ domeniul public din Deva de un teren cu o suprafata de peste 12 hectare, pe care urmau sa se ridice case pentru 135 de familii tinere din zona. Terenul a fost vandut pe nimic unei firme de apartament, aflata in posesia a doi frati italieni, din categoria „baietilor destepti“. In urma acestei afaceri dubioase, Consiliul local a fost prejudiciat cu milioane de euro. „Artizanul“ intregii afaceri este primarul Devei si seful PNL Hunedoara, Mircia Mintean, cu sprijinul actualului prefect al judetului, Dan Pricajan, dar si al consilierilor locali liberali, care detin majoritatea in acest for.

Terenul din Dealul Paiului, cu o suprafata de peste 12 hectare, s-a aflat in proprietatea domeniului public al municipiului Deva pana in luna mai 2006. Terenul urma sa fie impartit in parcele, care urmau sa intre gratuit in proprietatea tinerilor care doreau sa-si ridice o casa. In urma unor studii foarte controversate, prezentate consilierilor locali, acestia au decis, la propunerea primarului liberal Mircia Muntean, sa scoata terenul la licitatie. Studiile sustineau ideea ca terenul es te instabil si trebuie consolidat, iar in zona nu exista nici un fel de utilitati, drept care lucrarile vor trebui efectuate tot cu banii publici, costul mare al investitiei nefiind justificat.

In schimb, la Deva se construieste un Aqualand de 8 milioane de euro si se reabiliteaza Dealul Cetatii cu aproape 5 milioane de lei vechi. Asa ca „masina de vot liberala“ din Consiliul Local Deva (liberalii detin majoritatea mandatelor de consilieri locali si orice proiect controversat trece intotdeauna fara probleme), la initiativa primarului - care este si sef al PNL Hunedoara - Mircia Muntean, a decis sa renunte la ideea de a acorda terenul tinerilor si sa il scoata la licitatie.

Terenul, vandul ilegal la un pret derizoriu
In pofida protestelor consilierilor opozitiei, terenul a fost scos la licitatie. In mod incredibil, cele 12 hectare de teren au fost achizitionate de o firma care isi are sediul intr-un apartament din Deva si care apartine fratilor italieni Lorandi. SC SANCA SRL figureaza cu sediul central in Bucuresti, pe strada Foisorului, la numarul 11, bloc F7C. Pretul platit pentru un metru patrat de teren este derizoriu: 1,26 euro, in conditiile in care in zona pretul este de cel putin 15 ori mai mare. Pretul de pornire al licitatiei a fost de 1,20 euro, ceea ce arata ca firma castigatoare a oferit doar cu 0,06 euro pe metru patrat mai mult. „In zona, la vanzare, avem oferte care pornesc de la minim 20 de euro pe metrul patrat si care ajung si la 50-60 euro. Orice alta valoare, care nu se incadreaza in pretul pietei, este un lucru anormal“, a constatat Florin Negoita, managerul unei agentii imobiliare din oras. Totul face parte dintr-o schema deja consacrata. Terenului sau imobilului i se gasesc tot felul de „defecte“ pentru a fi subevaluat, dupa care este scos la licitatie si vandut la un pret mult mai mic decat valoarea sa reala.

Firma care a achizitionat terenul din Dealul Paiului intentioneaza ca in maxim trei ani sa ridice in zona un complex rezidential, deci problemele cu instabilitatea si introducerea utilitatilor fie au disparut, fie si-au gasit rezolvarea peste noapte.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.