„Recursul etapei" s-a intors pe Antena 2, duminica, dupa ora 22.

De ce iar pe sticla?

Dom’le, in ianuarie-martie anul viitor implinesc 15 ani de cind am inceput. Stiti ce se intimpla? Eu ma consider om de presa scrisa, am luat in gluma colaborarea cu televiziunile. Altii au luat aparitiile mele in serios. Cind ai oferte, poti sa le refuzi?Cistigati?

Am cistigat de zeci de ori mai mult decit din ziar.

Si acest fapt nu va schimba valorile? Adica, v-ati cumparat singur.

Acum e o obisnuinta. Televiziunea are un impact imens. Nici o suta de ani de scris nu mi-ar fi adus notorietatea de acum. Asta e televiziunea, suceste mintile.

Sinteti prieten cu toti cei din fotbal?

Nu pot fi. Azi esti prieten, miine te certi… e oarecare impediment, fiindca, daca vrei sa-i ai invitati, trebuie sa te porti cu ei cu mai multe rinduri de manusi decit ar fi normal, dar e riscul calaretului… nu mai vin. Cu unii te impaci, ca sa te certi cu altii. Dans pe taisul sabiei.

Astia ar fi antrenorii, patronii. Fotbalistii?

Dom’le, eu intotdeauna am crezut ca fotbalistii trebuie urecheati, dar nu calcati in picioare. Cu ei incepe si cu ei se termina spectacolul fotbalului. Cel mai rau e cu sefii.

Eu nu pricep cum, atunci cind se pierde, o echipa e plina de cretini, cind cistiga e plina de geniali. Cum se intimpla comentariile astea?

Se uita cind sint cretini, fiindca evenimentele vin si pleaca. Nimic nu e definitiv. Asta e arta. Nu e nimic batut in cuie. Fotbalul are o geometrie variabila, iar presa sportiva se rezuma la a pune etichete. Presa sportiva are acest impediment fata de celelalte tipuri de presa, ea nu ajuta fenomenul, bun, asta e o prostie, nu poti ajuta fenomenul, dar trebuie sa pastrezi o cumpana, fiindca altfel rupi legatura cu fenomenul. Iti inchide o echipa usa, merge, dar cind iti inchid toate, nu mai esti. Esti obligat sa ai niste usi deschise mereu.

Gloria sportiva e efemera. Uite acela e Pele al Romaniei, acela e regele…

Ma rog, aici trebuie sa pastrezi o masura si intimplator mereu e unul deasupra celorlalti. Iar Rege, Rege e doar Hagi. Acum pe primul loc e Vaslui. Ce faci? Vorbesti urit de ea? De ce? Stie doar Mafalda ce se va intimpla cu Vaslui peste o luna.

Ati citit carti, ati vazut muzee. Ce va trebuie ciolaneala asta?

Sint niste valori in fotbal. Si in fotbal sint destule lucruri, destui eroi in urma carora meditezi. O fi el nebun, drogat, trage cu pusca dupa ziaristi, dar Maradona este cel mai bun din istorie. Oamenii au nevoie de legende, dar si de fotbal.

De ce vin in emisiune fotbalistii?

Nevoia de a se vedea. Fiecare are o idee de viitor. Fie sa intre in politica, fie sa devina primar. Dupa parerea lui, Pinalti nu ar fi ajuns niciodata primar daca nu era in fotbal. Emisiunea asta a creat personaje. Sa nu-l uitam pe regretatul Traian Tomescu. El a devenit un personaj de amploare dupa ce a aparut la mine. Impactul televiziunii e fabulos.

Cind mergeti la piine, cum va mustra telespectatorii?

Oho, pai, ei ma judeca in functie de simpatia lor fata de o echipa sau alta. Rareori exista o perspectiva obiectiva. Azi te injura, miine te lauda.