CE BEM, CE MANCAM  
Unul dintre colorantii folositi pentru aceasta inghetata este incriminat pentru accentuarea sindromului de hiperactivitate la copii.

Inghetata "Fulg de nea" cu aroma de frisca si topping de fructe de padure are in compozitie: apa, zahar, lapte praf degresat, grasimi vegetale, zer praf, concentrat natural de fructe de padure minim 3%, stabilizatori (guma guar E 412, guma carruba E 410, adipat de diamidon acetilat E 1422), emulgatori (mono si digliceridele acizilor grasi E 471, pectina E 440), acidifiant acid citric E 330, aroma naturala de fructe de padure, arome identic naturale (n.r. arome artificiale - frisca, fructe de padure), coloranti (rosu Ponceau 4R E 124, indigotina E132). Valorile nutritionale pentru 100 de grame de produs sunt: valoare ergetica medie: 186,8 kcal/100 g = 769 kj/100 g, proteine - 2,5 g, glucide - 21,5 g, lipide - 9,5 g.


ANALIZA. Produsul are un profil nutritional dezechilibrat, cu un exces de glucide cu absorbtie rapida si index glicemic ridicat. Pe langa macronutrienti, inghetata contine o serie de aditivi alimentari din categoria stabilizatorilor (E 412, E 410, E 1422), emulgatorilor (E 471, E 440), acidificantilor (E 330) si colorantilor (E 124, E 132). Ambii coloranti utilizati sunt artificiali, primul fiind de natura azoica, iar indigotina este si ea un colorant albastru artificial, ne explica profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Produsul are o densitate calorica medie spre mare - 186,8 Kcal pentru 100 de grame.   

Comparand reteta acestei inghetate cu a uneia traditionale vom constata ca "Fulg de nea" nu prea are legatura cu o inghetata autentica.


CONCLUZII. Avand in vedere continutul in anumiti aditivi alimentari si profilul nutritional dezechilibrat, produsul nu este indicat copiilor, in special celor cu sindrom de hiperactivitate si deficienta de concentrare (ADHD), ne spune specialistul nostru. De asemenea, va fi consumat cu moderatie de femeile insarcinate si cele care alapteaza, supraponderali si obezi, de cei cu status proinflamator sistemic, de cei cu intoleranta la lactoza, de alergici si de cei sensibili la unele dintre componentele produsului.