Alianta Civica si mai multe asociatii de revolutionari ii cer lui Bogdan Olteanu un amendament la Legea Lustratiei care se refera la interdictia de a ocupa functii si demnitati publice pentru "responsabilii crimelor din decembrie 1989 si iunie 19
Alianta Civica si mai multe asociatii de revolutionari ii cer lui Bogdan Olteanu un amendament la Legea Lustratiei care se refera la interdictia de a ocupa functii si demnitati publice pentru "responsabilii crimelor din decembrie 1989 si iunie 1990". Si de aceasta data demersul il vizeaza, in principal, pe Ion Iliescu.
Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si, spre informare, presedintelui Romaniei, primului-ministru, procurorului general, ministrului Justitiei, ambasadorului Americii la Bucuresti, presedintelui Parlamentului European si Comisiei Europene, Alianta Civica, Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990 si trei organizatii de revolutionari prezinta expunerea de motive pentru amendamentul propus de acestia la Legea Lustratiei, care va fi votata de Camera Deputatilor in aceasta toamna. Amendamentul se refera la interdictia de a ocupa functii publice pentru "responsabilii crimelor din decembrie 1989 si din timpul mineriadei din iunie 1990. "Este evident ca cele mai nedemne persoane din Romania sunt cele responsabile pentru masacrul din decembrie 1989 si fratricidul din iunie 1990. In decembrie '89 si iunie '90 au fost ucisi peste 1100 de oameni(...) Dintre acestia, Ceausescu are pe constiinta 162. Restul de 942 de crime au fost comise dupa preluarea puterii de grupul condus de Ion Iliescu", se arata in documentul trimis lui Bogdan Olteanu. Semnatarii acuza faptul ca, spre deosebire de alte state, caderea comunismului in Romania s-a soldat cu un "masacru incredibil", vinovatii ramanand inca nepedepsiti.
PSD, "solidar cu cel anchetat penal"
"Mai mult, de peste 17 ani cei implicati in crime istorice infesteaza viata publica din Romania si ne dau lectii de demnitate, chiar de la inalta tribuna a institutiilor statului, in frunte cu dl Ion Iliescu", spun revolutionarii. Semnatarii arata ca "in sfarsit dl Iliescu este urmarit penal pentru crime si invinuit de genocid", cu toate ca "nu are demnitatea sa se retraga din Parlament si din PSD", partid care "se solidarizeaza cu cel anchetat penal". Sorin Iliesiu, vicepresedintele Aliantei Civice, afirma in scrisoare ca, de peste 17 ani, autorii crimelor nu au fost nici macar judecati intrucat Justitia a fost oprita sa-si faca datoria. Potrivit afirmatiilor generalului magistrat Dan Voinea, numarul invinuitilor este de 34 in cazul evenimentelor din iunie '90 si semnificativ mai mare in cazul celor din decembrie 1989.
"Pentru ca actuala lege sa-i fi exclus din viata publica pe cei vinovati pentru cele peste 1100 de crime din timpul revolutiei, acestia trebuiau condamnati definitiv inca de la inceputul anilor '90. Pana acum, cu exceptii care confirma regula, nici macar nu au fost trimisi in judecata. Cei care vor fi gasiti vinovati vor avea dreptul la apel, apoi la recurs si abia in final s-ar putea pronunta condamnarea definitiva", a spus vicepresedintele Aliantei Civice. Tocmai de aceea, este de parere Iliesiu, Legea lustratiei nu trebuie sa permita "celor invinuiti pentru crimele din decembrie '89 si iunie '90 sa ocupe functii si demnitati publice pana la probarea nevinovatiei lor". Semnatarii documentului mai arata ca procesul crimelor din timpul revolutiei anticomuniste trebuie sa aiba statutul "celui mai important proces al Justitiei romane", ca demers esential pentru cunoasterea intregului adevar despre istoria recenta a Romaniei si, prin aceasta, pentru a face posibila reforma morala a societatii romanesti. Scrisoarea este semnata si de Asociatia 21 Decembrie 1989, Fundatia Culturala Timpul-Iasi, Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989-Timisoara si Blocul National al Revolutionarilor 1989.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.