Mai multe ziare francofone, printre care cotidianul Liberation, au publicat ieri un articol bazat pe un raport al FBI in care se arata ca liderul teroristilor de la 11 septembrie ar fi avut un contact in Romania, cu care comunica telefonic. Aseara, noi informatii au demontat aceasta teorie.

Pe lista numerelor de telefon utilizate de liderul operational al teroristilor care au comis atentatele de la 11 septembrie, Mohammed Atta, figureaza si un numar din Romania, informau ieri mai multe publicatii de limba franceza din Hexagon si din Canada, printre care cunoscutul cotidianLiberation.

O GRESEALA? Autorul articolului, Guillaume Dasquié, expert in probleme legate de terorism si Al-Qaeda, citeaza un raport secret al Biroului Federal de Investigatii (FBI). Pe langa referirea la apelul facut in Romania, autorul mai reda un numar: +1794.37.55.60. Numai ca teoria prezentata de jurnalist se dovedeste nefondata, semanand mai degraba a intoxicare. Filiala din Romania a postului Radio France citeaza surse din Agentia Nationala de reglementare in domeniul Comunicatiilor care dau peste cap teoria jurnalistului francez. "Autorul articolului a citat un raport al FBI, in care ar fi aparut urmatorul numar: 0040.71.89.90.42 ca fiind folosit de Mohamed Atta. Prefixul este cel al Romaniei, dar cifrele care urmeaza nu au apartinut niciodata unui post telefonic romanesc, fix sau mobil", relateaza RFI Romania.


Sursele RFI, care au consultat raportul, spun insa ca numarul exact este  0407.189.90.42, cu un zero mai putin decat in articol. Acest numar nu le-ar fi strain expertilor. El a aparut in mai multe documente oficiale ca fiind folosit de un apropiat al lui Mohamed Atta.


GERMANIA. Numarul respectiv a fost inregistrat, in perioada cand au avut loc convorbirile, in Germania, la Hamburg, 040 fiind prefixul acestui oras. De altfel, Liberation a anuntat ca va publica o rectificare la articolul semnat de Guillaume Dasquié.
In text se mai arata ca Atta a incercat fie sa contacteze un complice, fie sa obtina sprijin.


Talpes si-a "amintit"Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a fost informat cu privire la existenta unui apel facut de catre Atta la un numar de telefon din Romania. Confirmarea a venit ieri din partea fostului consilier prezidential Ioan Talpes. La acea vreme, CSAT a si initiat unele masuri de culegere de informatii pentru a afla identitatea persoanei cu care a vorbit teroristul. "Parca au si gasit pe cineva, dar nu mai stiu exact. A trecut multa vreme, iar chestiunea era, oricum, una colaterala", a spus Talpes. Informatia nu este confirmata insa de Sergiu Medar. Acesta a declarat ca nu stie nimic despre acest subiect si ca in CSAT nu s-a discutat despre asa ceva in perioada in care el era consilier prezidential pe probleme de securitate. La randul sau, fostul sef al statului Ion Iliescu a declarat: "Habar n-am avut. Pentru prima data aud. Nu stiu nimic, nici vorba".
Aniela Nine