Insa viata lui Wang a fost mai mult decat remarcabila. El a fost unul dintre cei sapte muncitori care, in anul 1974, in timp ce sapau un sant la ferma comunala din satul Yang, au dat peste cea mai mare descoperire a timpurilor moderne: Armata de teracota care este veche de 2200 de ani.
Descoperirea celor sapte a adus milioane de turisti in Xi'an, din nord-vestul Chinei, a creat multi oameni de afaceri si a imbogatit multi oficiali.
Insa pentru fermierii care au descoperit Armata de teracota, razboinicii s-au dovedit a fi mai mult un blestem decat o binecuvantare.
Odata cu expozitia senzationala de la British Museum - cea mai mare expozitie a soldatilor de teracota din afara Chinei, reporterii britanici au "luat urma" celor care au facut descoperirea.
Cei sapte, in loc sa traiasca linistiti din recompensa pe care ar fi putut s-o primeasca atunci cand au dezgropat comoara, au cazut prada lacomiei si distrugerii pe care le-au scos la suprafata odata cu razboinicii. Guvernul le-a luat fermele. Casele satenilor au fost demolate pentru a se face loc halelor de expozitie si magazinelor de suveniruri. Satul lor vechi de doua mii de ani a disparut.
Dupa mai putin de trei ani de la sinuciderea lui Puzhi (care avea 60 de ani), cei mai tineri fermieri din echipa de atunci care a dezgropat razboincii - Yang Wenhai si Yang Yanxin - au murit in jurul varstei de 50 de ani, fara slujba si saraci lipiti pamantului.
Astazi, cei patru supravietuitori, Yang Quanyi, de 79 de ani, Yang Peiyan de 78, Yang Zhifa si Yang Xinman, ambii de 69 de ani, castiga aproape patru euro pe zi, stand in magazinul oficial de suveniruri al Mausoleului Imparatului Qin, semnand pliantele turistilor.
"Autoritatile si afaceristii au facut averi de pe urma Armatei de teracota, nu insa si noi", a declarat Quanyi, care semneaza carti de noua ani, si care timp de trei luni s-a chinuit sa invete cum sa-si scrie numele.
"Nu am primit nimic pentru descoperire. Era pe vremea CAP-urilor, si am primit recompensa zece puncte de credit de la seful de brigada. Era echivalentul catorva banuti.
Comoara
Dintotdeauna au existat zvonuri despre o comoara ascunsa in acel sat. Insa, in martie 1974, in timp ce sapau un sant, lopata unui fermier, Zhifa, s-a lovit de ceva, la circa 15 metri adancime.
"Initial, am vazut ceva rotund, apoi a aparut un cap" povesteste Quanyi. Crezand ca au descoperit o relicva de bronz pe care satenii o puteau vinde pentru pretul a catorva pachete de tigari, Zhifa l-a smuls din pamant si l-a dus in sat. Insa "nimeni nu dorea sa se atinga de el, noi credeam ca este vorba despre o statuie dintr-un templu... ne era teama ca Buddha ne va pedepsi", a mai povestit acesta. De fapt, taranii descoperisera unul dintre cei opt mii de soldati si arcasi care au fost ingropati cu Qin, Primul Imparat al Chinei, si care a murit in anul 221 i.H. Afland despre descoperire, oficialii si arheologii au "invadat" satul si au inceput sa faca sapaturi. In urmatorii ani, pamanturile care apartineau de secole satului, au fost luate de stat.
Pentru ca in acea perioada turismul nu era atat de dezvoltat in zona, satenii au ajuns rapid la sapa de lemn. "Aici, oamenii sunt atat de saraci incat nu-si permit nici un medicament. Yang Yanxin a murit din cauza unei boli de piele iar Yang Wenhai a murit in mari chinuri acasa", a povestit Quanyi. Familia lui Wang Puzhi, cel care s-a spanzurat, isi aduce aminte cu durere ca "Wang era bolnav de inima. Nu a suportat sa fie o povara pentru mama si pentru noi, asa ca si-a pus capat zilelor. Indurerata, mama a murit la scurta vreme dupa aceea", povesteste fiul vitreg al lui Wang.
Stramutarile continua
Acum, ca turistii au inceput sa vina cu miile in zona, situl din Xi'an s-a extins, iar localnicii au fost nevoiti sa se mute zeci de kilometri mai departe. "Desi doar cativa dintre noi au putut face bani vanzand mancare sau suveniruri turistilor, autoritatile locale s-au imbogatit in proportie de suta la suta". Mai mult decat atat, acum se doreste extinderea expozitiei, si stramutarea celor care au mai ramas", a declarat un alt satean. Cei care au facut descoperirea nu doresc decat sa le fie recunoscut statutul, insa un purtator de cuvant al provinciei a declarat ca "nu este important cine a descoperit aceste relicve".
Sotia unuia dintre cei sapte fermieri, Liu Xi Qin, de 70 de ani, a povestit ca sotul ei se intreaba si acum daca a facut bine ce a facut: "barbatul meu nu stie daca nu cumva a gresit dezgropand acea armata. Se teme ca poate a atras ghinionul intr-un fel sau altul si se intreaba daca nu cumva era mai bine sa lase razboinicii acolo unde erau".