Printr-o simpla cautare pe Google se pot gasi mii de site-uri in care donatorii isi vand diferite organe Americanii sustin in continuare ca romanii saraci isi doneaza organele pentru bani

Traficul de organe a devenit o afacere internation
Printr-o simpla cautare pe Google se pot gasi mii de site-uri in care donatorii isi vand diferite organe Americanii sustin in continuare ca romanii saraci isi doneaza organele pentru bani

Traficul de organe a devenit o afacere internationala care implica doctori indieni, thailandezi, filipinezi, brazilieni, turci sau israeliti, care cauta posibili donatori in zonele din Balcani. Potrivit cotidianului mentionat, principalii donatori de organe provin din Turcia, Moldova, Rusia, Ucraina, Belarus, Bosnia, Kosovo, Macedonia, Albania si alte tari est-europene, printre care se numara si Romania. De altfel, intr-un articol din noiembrie 2002 al publicatiei „The Washington Post“ se arata ca, intr-un sat din Moldova, 14 din 40 de barbati isi vindeau organe din cauza saraciei. In urma cu patru ani, Republica Moldova a renuntat la afacerea profitabila de a oferi copii spre adoptie din cauza unui zvon potrivit caruia bebelusii erau disecati pentru organe. Potrivit cotidianului „Ha'aretz“ din Israel, romanii investigheaza cazuri din Israel in care s-au facut acuzatii similare si au interzis cuplurilor din acest stat sa mai adopte copii romani. Intre timp, autoritatile americane urmaresc o retea de traficanti de organe din Moldova, veche de doi ani, care are baza in SUA.

Israelienii practica 'turismul de transplant>>
Traficantii de organe iau rinichi, plamani, bucati de ficat, cornee, oase, tendoane, valve din inima sau piele de la diferite persoane pentru a le vinde. Organele sunt pastrate intr-un mediu rece si trimise cu avionul distribuitorilor de la centre ilegale din SUA, Germania, Scandinavia, Marea Britanie, Israel, Africa de Sud si alte state industrializate. Sute de pacienti din Israel care au nevoie de rinichi nu folosesc propriile centre de transplant, din cauza religiei care nu le permite transplantul de organe de la o persoana aflata in coma. Acestia practica „turismul de transplant“ in Turcia, Moldova si Romania, unde se gasesc destui donatori disperati de rinichi, in Rusia sau in Africa de Sud.

Potrivit numarului din octombrie 2002 al revistei „Jurnalul Asociatiei Medicale Americane“, in Turcia, un rinichi se vinde la pretul de 2.700 de dolari, ceea ce reprezinta o suma mare spre deosebire de un rinichi al unui donator indian sau irakian care valoreaza numai 1.000 de dolari.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.