Regizorul macabrului spectacol de la 11 septembrie 2001, seful retelei teroriste Al-Queda, miliardarul de origine saudita Osama ben Laden, vinovatul principal pentru moartea a peste 3000 de oameni in SUA, pentru traumele morale ale familiilor victime
Regizorul macabrului spectacol de la 11 septembrie 2001, seful retelei teroriste Al-Queda, miliardarul de origine saudita Osama ben Laden, vinovatul principal pentru moartea a peste 3000 de oameni in SUA, pentru traumele morale ale familiilor victimelor si pentru panica instaurata, de atunci, in randurile americanilor, a ramas de negasit.
In dimineata atentatelor, Bush, imbinand reclama electorala cu exercitiul intelectual, era implicat cu trup si creier intr-o lectie de lectura, alaturi de elevii unei scoli generale. La vestea primului atac de la World Trade Center, presedintele a cumpanit putin situatia si a luat o decizie cu adevarat demna de seful celui mai puternic stat din lume: aceea de a continua lectura, alaturi de micii scolari. Cand, cu rgret si sfiala, oamenii sai l-au intrerupt pentru a-i anunta lovirea celui de-al doilea dintre turnurile gemene, Bush si-a dat seama ca era nevoit sa amane pentru o data ulterioara sfarsitul povestii. Atunci, a iesit in fata natiunii, a exprimat condoleante si a decretat "razboiul impotriva terorismului global", promitand solemn ca adevaratii vinovati vor fi prinsi si deferiti justitiei.
Imediat dupa 11 septembrie, cand nici musca nu intra in America si nu parasea aceasta tara, numerosi membri ai familiei lui ben Laden (frati vitregi, veri, cumnati, unchi, cumetri) au plecat linistiti, la bordul unor chartere, dupa ce declarasera, formal ca au rupt, de multi ani, orice legatura cu seful Al-Queda, considerat oaia neagra a familiei. Si, de fapt, cum ar fi putut regimul lui George W. Bush sa supere familia lui ben Laden, o familie saudita, legata printr-o puternica retea de conducte petroliere de familia si clanul actualului presedinte inca de pe vremea cand acesta nu era inca implicat in politica iar tatal sau, George Bush senior nu era inca sef de stat, ci doar sef al CIA. Odata plecata familia lui ben Laden, americanii s-au decis sa-l caute in Afganistan, deschizand, aici, primul front impotriva terorismului. Cum, din Afganistan, lupta impotriva terorismului nu scotea la iveala decat morti si raniti, si nici urma de ben Laden, Bush a deschis un al doilea front al cruciadei sale: in Irak, de unde, macar, iesea petrol. Asa ca a inceput sa agite marota armelor de distrugere pe care le-ar fi detinut Saddam Hussein si a inventat legaturi ale fostului presedinte irakian (intre timp, debarcat, capturat si executat, la 30 decembrie 2006) cu reteau terorista Al-Queda, deci, implicit, cu atentatele de la 11 septembrie.
Dupa sase ani de la atentate, nici urma de ben Laden. Mai transmite el, din cand in cand, vreun mesaj ca e bine sanatos, la loc sigur, si ca jihadul continua. 50 de milioane de dolari asteapta sa intre in buzunarul celui care-l va prinde. Armele de distrugere in masa ale lui Saddam n-au fost gasite, pentru simplul motiv ca nu au existat vreodata. Legaturile regimului Hussein cu Al-Queda si oamenii lui ben Laden s-au dovedit o ipoteza falsa. In razboiul din Irak, Bush a jucat la cacealma. A plusat cu potul si a pierdut. Potul: vietile a sute de mii de civili irakieni, peste 3700 de militari americani ucisi, zeci de militari din tari aliate, cazuti, razboi civil in Irak si 450 de miliarde de dolari din bugetul SUA, din martie 2003.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.