Bugetul Casei Nationale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007 pentru ca nu se poate guverna prin licitatie de la o luna la alta, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, dupa ce PSD a propus devansa
Bugetul Casei Nationale de Pensii nu permite majorarea pensiilor de la 1 noiembrie 2007 pentru ca nu se poate guverna prin licitatie de la o luna la alta, a declarat ieri, pentru Mediafax, ministrul Muncii, Paul Pacuraru, dupa ce PSD a propus devansarea termenului de majorare a pensiilor.Ministrul Muncii, Familiei si Egalitatii de Şanse, Paul Pacuraru, sustine ca devansarea termenului de majorare a pensiilor ar presupune o noua rectificare bugetara prin care Ministerul de Finante sa aloce suma necesara."Casa Nationala de Pensii nu are bani, incheie platile pe 2007 la zi. Daca am avea o astfel de dispozitie, Finantele ar trebui sa suplimenteze bugetul", a explicat ministrul Pacuraru.Totodata, Pacuraru a declarat ca decalarea termenului de majorare ar insemna 1,6 miliarde de lei, adica o crestere cu 7,5 la suta din bugetul initial. Ministrul a explicat ca resursele alocate bugetului de asigurari sociale in 2007 au fost de 21.078.600.000 de lei, adica 6,6 miliarde de euro, iar prin aplicarea Ordonantei 19/2007 se mai cheltuie 360 de milioane de lei, adica 112,5 milioane de euro.Totodata, ministrul Paul Pacuraru a mai aratat ca majorarea punctului de pensie cu cinci la suta de la 1 septembrie costa inca 300 de milioane de lei, adica 110 milioane de euro, iar propunerea PSD de devansare a termenului de majorare a acestora ar mai insemna cate 800 de milioane de lei lunar, adica 500 de milioane de euro in total.Prin urmare, ministrul Muncii afirma ca majorarea pensiilor de la 1 noiembrie nu va putea fi suportata de la bugetul de asigurari sociale, ci doar prin sustinere de la bugetul de stat. "Nu cred ca se poate guverna prin licitatie de la o luna la alta. Orice administratie financiara lucreaza cu venituri si cheltuieli prognozate, nu poti veni cu modificari de la o luna la alta. PSD a convenit cu noi, in negocierea din iulie, asupra posibilitatilor pe care le are bugetul de asigurari. La cererea pensionarilor ar trebui sa facem maine toata majorarea de 45 la suta", a mai spus ministrul Muncii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.