Astazi are loc vizionarea pentru presa a lungmetrajului romanesc cistigator al Palme d’Or. Premiera pentru public este programata vineri, 14 septembrie si in Bucuresti, si la Iasi.Vlad Ivanov a fost singurul din distributie
selectat inca de la scrierea scenariului Filmul lui Cristian Mungiu va putea fi vizionat de bucuresteni la Cinema Studio, Hollywood Multiplex si la Movieplex Cinema Plaza Romania. Din a doua saptamina de proiectii, lungmetrajul va rula si la E-Uranus, cinematograful in aer liber. Daca la Iasi premiera va fi simultana cu cea din Capitala, timisorenii vor putea urmari „4 luni, 3 saptamini si 2 zile" din 15 septembrie, iar brasovenii, din 16. Cum Mungiu si-a exprimat intentia de a duce filmul si in judetele in care nu mai exista cinematografe, caravana „4, 3, 2" va face opriri in Drobeta-Turnu Severin, Petrosani, Resita, Zalau, Satu Mare, Miercurea-Ciuc, Roman, Vaslui, Birlad, Focsani, Galati, Tulcea, Constanta si in Calarasi, conform blogului filmului. Potrivit declaratiilor regizorului, din acest turneu prin tara al lungmetrajului va rezulta si un documentar. Actiunea „4, 3, 2" este plasata in perioada comunista, mai precis in anii ’80. Gabita si Otilia sint studente si impart o camera de camin. Cind cea dintii ramine insarcinata, apeleaza la prietena ei pentru a pune la punct intreaga logistica necesara pe atunci realizarii unui avort: contactarea medicului, inchirierea unei camere etc. Insa doctorul Bebe, desi recomandat de o colega, le rezerva citeva surprize fetelor.

In rolurile principale sint distribuiti Laura Vasiliu, Anamaria Marinca, detinatoare a unui Premiu BAFTA pentru rolul din „Sex Traffic", si Vlad Ivanov, aflat pentru prima data la un rol atit de consistent intr-un film. Rolul iubitului Otiliei, Adi, este interpretat de Alexandru Potocean, cunoscut publicului roman din „Hirtia va fi albastra", iar partitura mamei lui ii revine cunoscutei Luminita Gheorghiu. In roluri secundare ii puteti vedea si pe Ion Sapdaru, Teo Corban, Tania Popa, Doru Ana si Adi Carauleanu.

Conform notelor scrise de Cristian Mungiu, Vlad Ivanov a fost singurul actor pe care l-a avut in minte la scrierea scenariului. Apoi a fost rindul Laurei Vasiliu, cu care lucrase la citeva spoturi, sa il convinga ca poate interpreta rolul Gabitei, chiar daca virsta ei nu corespundea cu cea a personajului. Aleasa cu o saptamina inaintea inceperii filmarilor a fost Anamaria Marinca, Mungiu considerind ca pe umerii ei sta tot lungmetrajul. De altfel, personajul Otiliei dicteaza modul in care actioneaza camera: daca personajul sta nemiscat, camera il imita si devine mobila doar atunci cind protagonista se pune in miscare. Responsabil pentru imaginea „4,3,2", dar si producator este Oleg Mutu, care a fost DOP si la „Moartea domnului Lazarescu". La montaj, o singura secventa care aparea in scenariu si care fusese filmata a fost eliminata. Cit despre estetica filmului,

Mungiu relateaza ca, dupa o consultare cu Mutu, a decis sa excluda orice ar putea fi considerat conventional sau artificial. Pentru acest motiv nu au recurs la tripod sau la steady cam; au filmat o secventa dintr-un singur cadru, permitindu-le astfel actorilor sa utilizeze si spatiul din spatele camerei. De aceea numeroase replici se aud din off, iar personajele „ies" frecvent cu capul din cadru. Pe site-ul filmului, Mungiu marturiseste ca a facut un scop in sine si o strategie din filmarea personajelor din spate.

In palmaresul de pina acum al filmului lui Cristian Mungiu figureaza, pe linga Palme d’Or, doua distinctii: FIPRESCI, acordat de Asociatia Criticilor de Film, si Premiul pentru Cinema oferit de Sistemul National de Educatie al Frantei. Incasarile filmului se ridicau la 1,17 milioane de dolari pe 2 septembrie, potrivit site-ului boxofficemojo.com.

Citeste si Mungiu are propria enigma a Otiliei, un comentariu de Alexandra Olivotto