Controversatul om de afaceri nu are contracandidat la sefia Federatiei Internationale de Judo, functie care ii asigura prezenta in forul unde nu au reusit sa intre Ion Tiriac si Nadia Comaneci.Marius Vizer are sustinatori puternici Romania va avea din nou un reprezentant in Comitetul International Olimpic, in persoana controversatului om de afaceri Marius Vizer. Dupa disparitia lui Alexandru Siperco, in 1998, acuzat post-mortem de coruptie, tara noastra pierduse contactul cu loja olimpica internationala. Desi la usa CIO „au batut" de doua ori Ion Tiriac si, mai apoi, Nadia Comaneci, aceasta a ramas inchisa pentru noua ani. Presedinte al Uniunii Europene de Judo si vicepresedinte al forului international de specialitate, Marius Vizer va deveni membru cu drepturi depline in forul condus de Jacques Rogge. Si asta fara sa aiba nevoie de voturi, ci prin prisma functiei pe care o va detine in sportul care l-a facut celebru. Intrucit presedintele FIJ, Park Yong-Sung, a demisionat din functie invocind stresul, locul acestuia urmeaza sa-i revina lui Marius Vizer. „La inceputul acestei saptamini, la Rio de Janeiro, are loc Congresul FIJ. Initial erau programate alegeri partiale pentru secretar general, trezorier. Intrucit Park a demisionat, probabil vor avea loc alegeri si pentru presedinte. Mai mult ca sigur acesta va fi Marius Vizer, intrucit nu cred ca va avea contracandidat’’, a declarat secretarul general al Federatiei Romane de Judo, Constantin Savu. La Congresul de la Rio de Janeiro, Romania este reprezentata de trei persoane: Gheorghe Savu, Corina Savu si generalul in rezerva Viorel Birloiu, fost consilier prezidential. Marius Vizer va deveni primul roman care ocupa o functie de presedinte al unui for international dintr-un sport olimpic.

Omul de afaceri oradean a vizat functia de sef al forului international de judo inca din 2005, cind a fost singurul contracandidat al lui Park Yong-Sung. La Congresul de la Cairo, omul de afaceri a fost sustinut de Gheorghe Hagi, Gica Popescu, Ioan Becali si Cristian Borcea. De finantatorul dinamovist il leaga nu doar o veche prietenie, ci si o relatie de afaceri, cei doi fiind importatori de trabucuri Davidoff.

La vremea respectiva, Vizer a pierdut sefia FIJ, obtinind doar 85 de voturi, fata de 100 cite i-au revenit coreeanului. El l-a acuzat insa pe Park Yong-Sung ca si-ar fi atras sufragii de la tari precum Vanutu, Papua Noua Guinee sau Insulele Solomon, care nu aveau dreptul sa voteze, nefiind constituite ca federatii nationale. COSR nu se va multumi cu prezenta lui Marius Vizer in forul international olimpic, ci va pregati pentru viitoarele alegeri, programate dupa Olimpiada de la Beijing, candidatura actualului presedinte, Octavian Morariu.

„Pentru Romania, prezenta domnului Vizer in CIO este mai mult decit benefica. Am colaborat cu dinsul pe vremea cind eu eram la Ministerul Tineretului si Sportului, iar domnul Vizer conducea Federatia Romana de Judo si am facut-o foarte bine. Sint convins ca va sprijini sportul romanesc ca si pina acum. Vrem insa sa avem si un membru ales. Domnul Vizer va fi prezent in CIO ca presedinte al Federatiei Internationale de Judo. El trebuie sa faca politica forului pe care-l conduce, se rupe din contextul tarii de unde provine. Pentru alegerile de dupa Olimpiada pregatim candidatura domnului Morariu, propus de Comitetul Executiv al COSR. Eu cred ca vom avea mari sorti de izbinda’’, a declarat secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu.

Prieten cu Vladimir Putin Functia pe care o detine la Uniunea Europeana de Judo - cea de presedinte - l-a ajutat pe Marius Vizer sa-l cunoasca pe presedintele Rusiei, Vladimir Putin, care i-a devenit in scurt timp un bun prieten. Pentru contributia adusa judoului din Republica Moldova, in martie 2007 romanul a primit titlul de doctor honoris causa din partea senatului Universitatii de Educatie Fizica si Sport de la Chisinau. Si totusi, sportul pe tatami nu este singurul care il pasioneaza pe Vizer. Cu citiva ani in urma, omul de afaceri austriac de origine romana a decis sa intre in lumea fotbalului, finantind echipele Liberty Oradea (Romania) si Sopron (Ungaria).

Urmarit penal
Marius Vizer este persona non grata in Romania. In noiembrie 2004, pe numele acestuia a fost deschis un dosar la Parchetul National Anticoruptie, Vizer fiind acuzat ca, in complicitate cu Ioan Lascau, fost director adjunct al Directiei Generale a Finantelor Publice din Bihor, ar fi cerut mita in valoare de 18 miliarde unui om de afaceri. Stabilit in Austria, Vizer a solicitat autoritatilor romane, care il dadusera in consemn la frontiera, stramutarea procesului in tara in care traieste. In aprilie 2007, Vizer a anuntat ca a fost scos de sub urmarire penala de autoritatile judiciare austriece, care au infirmat solutia din dosarul deschis in Romania de procurorii DNA.