O mare parte din suprafata orasului Victoria, judetul Brasov, mai precis 320 de hectare, este revendicata de locuitorii din Corbi, un sat vecin ce apartine de comuna Ucea. Prin cele 150 de cereri de restituire, fostii proprietari isi cer
dreptu
O mare parte din suprafata orasului Victoria, judetul Brasov, mai precis 320 de hectare, este revendicata de locuitorii din Corbi, un sat vecin ce apartine de comuna Ucea. Prin cele 150 de cereri de restituire, fostii proprietari isi cer
drepturile asupra terenurilor din intravilanul orasului, care le-au apartinut inainte de nationalizare.


"Victoria este primul oras nou care a aparut pe harta Republicii Populare Romane. Tot ce se intampla aici, in asezarea de la poalele Fagarasilor, este direct raportat la existenta combinatului chimic." Asa se vorbea la 27 aprilie 1965 in cateva randuri publicate in ziarul Scinteia, intr-un reportaj despre cel mai mare centru industrial din Romania din perioada comunismului. Astazi au ramas numai aburii unei agonii ce razbate prin toti porii orasului intr-un gri persistent si apasator care imbatraneste. Capitalismul, sau cum l-or numi ei, "victorienii", a razbit pana la poalele muntilor prin cateva buticuri, un strand, doua-trei restaurante si o cladire mica, reamenajata, trantita in mijlocul orasului, ceea ce se numeste Hotelul Palermo. La polul opus, daca poate fi vorba de asa ceva, este cartierul Catanga. Polul saraciei. Trebuia sa se numeasca Colonia Ucea sau Ucea Rosie. Sau Victoria Socialismului. Pana la urma a ramas doar Victoria. Orasul, puternic industrializat prin constructia complexului de fabrici Ucea. Pentru constructia acestui complex, mai multi oameni din localitatile invecinate nou-nascutului oras Victoria au fost expropriati, iar terenurile au trecut in proprietatea statului. Asa s-a ajuns ca astazi aproape o treime din suprafata teritoriului orasului Victoria sa fie revendicata in instanta de fostii proprietari sau de rudele acestora.


ALT TEREN, IN ALT JUDET. Problemele locuitorilor din satul Corbi au inceput o data cu emiterea, in 1951, a Decretului nr. 28. Atunci, prezidiul Marii Adunari Nationale a hotarat exproprierea si trecerea in proprietatea statului, "dandu-se in folosinta Ministerului Metalurgiei si Industriei Chimice, in vederea construirii Orasului Muncitoresc" (n.r. - orasul Victoria), peste 400 de hectare de teren. Aceasta suprafata a fost confiscata locuitorilor din Ucea de Jos (70,8 ha), Ucea de Sus (73,1 ha) si Corbi (261,4 ha). Tot in decretul prezidential din a€™51 s-a dispus ca aceia expropriati sa primeasca la schimb terenuri pe raza comunelor Bruiu si Somartin, judetul Sibiu. Numai ca schimbul de teren nu a avut loc niciodata, deoarece suprafetele cu pricina se aflau la 30 de kilometri departare de ex-proprietari si nu puteau fi exploatate. Nepreluarea suprafetelor de teren este atestata de extrasele din Arhivele Nationale ale Statului.


"CERERE ABERANTA". O data cu noile legi privind regimul proprietatii, oamenii carora li s-au luat abuziv terenurile de regimul comunist s-au constituit intr-un comitet ad-hoc si au inceput lupta cu autoritatile. Au inceput prin a se adresa Primariei orasului Victoria, pe raza caruia se afla suprafata de teren revendicata. Fara succes insa. Comisia judeteana de Fond Funciar Brasov a respins cererea oamenilor. Drept urmare, problema a ajuns pe masa Judecatoriei Fagaras. Prin Sentinta civila nr. 325/2007, Judecatoria a hotarat sa respinga actiunea civila a comitetului ad-hoc, pe motiv ca "nu este posibila reconstituirea dreptului de proprietate pentru terenurile expropriate pentru cauza de utilitate publica, trecute in proprietatea publica a statului, terenuri afectate de utilitati publice, in baza si pe calea procedurii legilor fondului funciar". In prezent, cauza se judeca la Tribunalul Brasov, intrucat sentinta civila a Judecatoriei a fost contestata.


Primarul Vasile Olteanu considera cererea proprietarilor de teren drept aberanta: "Noi ne judecam cu ei, pentru ca este aberant ce revendica. Sunt sigur ca solutia va fi in favoarea noastra, pentru ca altfel nu concep. Eu inteleg sa revendici teren, dar nu un oras intreg. Nu este vina nimanui ca acest oras s-a construit pe teritoriul administrativ al doua comune. Asta a fost situatia atunci. Ei ar fi trebuit sa-si revendice pamantul care le-a fost dat prin acel decret prezidential. Nu sa ne ceara noua acum orasul. Ce-ar trebui sa facem noi? Sa schimbam numele orasului Victoria in comuna Ucea?". Mai mult, desi fostii proprietari au documente care atesta faptul ca pe teritoriul orasului muncitoresc mai este destul teren liber care poate fi retrocedat, primarul Olteanu spune: "Nu mai este nici un metru de teren liber. Totul se afla in patrimoniul orasului. Iar ce pare a fi liber de fapt nu este, pentru ca exista canalizari, retele electrice, retele subterane si altele".


EXPROPRIERE ABUZIVA. Cristian Maxim, unul dintre cei care revendica terenul orasului Victoria, ne-a declarat ca toate terenurile expropriate abuziv sunt libere de 56 de ani. "Primele cereri de retrocedare le-am facut in anul 2000, insa Primaria orasului Victoria nici macar nu s-a sinchisit sa ne dea un raspuns. In 2005, o data cu noul set de legi, am inaintat iar solicitari de retrocedare, dar Comisia Judeteana de Fond Funciar Brasov ni le-a respins, pe motiv ca terenurile sunt ocupate de utilitati publice si ca cererile noastre nu sunt insotite de documente care sa ateste ca suprafetele de teren pe care noi le dorim sunt intr-adevar ale noastre. Cum am fi putut sa cerem atat teren daca nu am fi putut dovedi ca acele suprafete sunt ale noastre? Noi, pagubitii, nu intelegem de ce Primaria ignora cu desavarsire prevederile Legii 247/2005 si de ce acopera neregulile si abuzurile prin care a fost intabulata in Cartea Funciara a orasului Victoria o suprafata de teren expropriata de regimul comunist, fara drept de despagubire, de la fostii proprietari din comuna Corbi." Mai mult, "terenurile au fost intabulate in anul 2000, in baza Decretului nr. 28/1951, pe numele statului, fiind ulterior concesionate unor persoane particulare care nu au nici o legatura cu terenurile noastre", ne-a mai declarat domnul Maxim.


"UN CAZ SPECIAL". Subprefectul Brasovului, Andras Szakal, sustine ca acest caz este unul special, dar ca pana la urma se va gasi o solutie prin care oamenii care au fost deposedati de terenuri in regimul comunist sa fie multumiti: "Terenurile revendicate de locuitorii din Corbi sunt cele pe care s-a construit orasul Victoria. Este o situatie fara precedent. Si e foarte greu sa le dam ceea ce vor, pentru ca orasul Victoria nu dispune de terenuri libere. O solutie pentru a-i ajuta ar fi sa diminuam islazul comunei Ucea si astfel sa le dam oamenilor terenurile. In nici un caz improprietarirea cu terenurile orasului Victoria. Noi insa asteptam sentinta Tribunalului Brasov. Vom vedea la momentul respectiv ce cale sa urmam. Dar, in cazul in care sentinta va fi favorabila oamenilor, atunci vom avea o mare problema. Insa nu cred ca se va intampla asa", ne-a declarat Andras Szakal. In opinia subprefectului Brasovului, ar mai exista doua variante pentru satisfacerea celor pagubiti. Una ar fi sa se gaseasca suprafete libere in satele invecinate. A doua solutie se refera la un eventual ajutor cerut Agentiei Domeniilor Statului, care sa retrocedeze oamenilor terenuri detinute de ADS pe teritoriul judetului Sibiu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.